Trăim a 4-a revoluție industrială. Inteligența și Tehnologia Informației sunt monedele cea mai de preț ale pieței contemporane. Află ultimele tendințe din domeniu de la Mihai Diț (foto), director Grup BRD, care este și mentor în cadrul proiectului Innovation Labs. Ce face el acolo? Dă o șansă ideilor bune să ajungă afaceri funcționale. Află din interviul următor și ”procentul de aur” în ceea ce privește antreprenoriatul de succes.
Ce înseamnă să fii mentor și de ce ați ales să fți mentor în cadrul Innovation Labs?
Mihai Diț: Sunt pasionat de tehnologie cu un backgound în domeniul IT. BRD mi-a oferit șansa să paticip prima dată la Innovation Labs în 2017. Astfel, am avut ocazia de a păstra contactul cu evoluțiile tehnologice și a oferi suport echipelor în cadrul acestui program. Mentoratul în cadrul Innovation Labs înseamnă disponibilitate și deschidere în dezvoltarea de idei noi, într-un mediu colaborativ cu persoane excepționale care împărtășesc aceleași pasiuni. Susținem echipele să-și creioneze ideea și să-și definească produsul, identificam potențialul pieței și potențiale dezvoltări viitoare. Oferim feedback în definirea modelului de business și a pitch-ului de prezentare. Încercăm să oferim plusvaloare, prin facilitarea interacțiunii cu alți actori din domeniul ales.
Cum se îmbină experiența de banking cu mentoratul în IT?
Mihai Diț: Background-ul meu în proiecte de infrastructura IT (vamă, finanțe, banking), pasiunea pentru tehnologie și dorința de a sustine echipe care cred în pasiunea lor, toate acestea m-au ajutat să spun DA acestei provocări. Astfel am avut ocazia să colaborez cu oameni creativi și pasionați în cadrul competitiilor IT la care am participat ca mentor sau jurat (Innovation Labs 2017 și 2018, NASA Challenge APPS 2017, Hackathon “Challenge Accepted” 2018). Rămân, în continuare, interesat să păstrez legatura cu domeniul IT și caut proiecte FINTECH pe care să le pot susține în viitor.
Cum se recunoaște o idee bună de afaceri?
Mihai Diț: În opinia mea, o idee bună o poți recunoaște după: originalitate, potențialul pieței căreia se adresează, complementaritatea și entuziasmul echipei, capacitatea echipei de a creea și dezvolta noi funcționalități.
Ce face dintr-un om de afaceri un antreprenor de success in IT?
Mihai Diț: Antreprenorul de succes are deschidere la evoluțiile tehnologice, are capacitatea de a transpune visele în realitate, este consecvent și corect în coordonarea echipelor cu care colaborează.
Care sunt tendințele pieței și din domeniul IT pentru 2018?
Mihai Diț: Traim a 4-a revoluție industrială. În 2018, continuă digitalizarea majorității industriilor. Inteligența artificială și Machine Learning vor dezvolta modul de lucru al call-center-urilor și al roboților. Industria auto dezvoltă, în continuare, mașini electrice și vehicule autonome. Printing-ul 3D în interacțiunea cu medicina oferă oportunități în crearea de organe artificiale. Suntem obligați să implementăm reglementari europene noi. Acestea creeaza noi oportunități pentru firmele IT. PSD2 Diectiva 2 a Sistemului de Plăți va permite dezvoltarea FINTECH-urilor. GDPR solicită implementări noi în domeniul protecției datelor cu caracter personal. CyberSecurity, migrarea in cloud a datelor impune noi reguli de securizare. Datorită vitezei de evoluție a noilor tehnologii în domeniul IT, antreprenorii gândesc strategii punctuale pe 1-3 ani.
Ce contează mai mult pentru a crea și dezvolta o afecere de succes?
Mihai Diț: In opinia mea, ponderea unei afaceri de succes este: 25% o idee buna de afaceri,
25% un plan de afaceri realist și bine structurat, 25% creativitate și adaptabilitate la schimbările imprevizibile și nevoile clienților, 20% o echipa de proiect funcționala și implicată, 5% un antreprenor disciplinat.
Cum vedeți Clujul economic peste 5 ani?
Mihai Diț: MasterPlanul 2020 al Clujului își doreste susținerea domeniului IT și al tehnologiilor creative, urmărind dezvoltarea umană și creșterea calității vieții. În acest context, Clujul rămâne un magnet ce va atrage, în continuare, tot mai mulți investitori.
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: clujinsider.ro/2018/05/17/ce-au-in-comun-o-idee-geniala-it-ul-si-bancile/trackback/ […]