Au voit să se mărite cu ajutorul vrăjitoarei

Trimite și altora

„Două tinere din Cluj, cu numele Șerban Agneta și Ștefan Elisabeta, voiau cu orice preț să se mărite, dar din nici o parte nu soseau logodnicii. Văzând că nu-i chip să mai ducă viața nemăritate, s-au gândit să-și caute în vrăji, din care pricină nu se pot mărita și unde se află viitorii lor bărbați.

În acest scop, s-au dus pe valea Chintăului, la o femeie cu numele Carolina Trif, care se ocupa cu vrăjitul. După ce i-au povestit vrăjitoarei motivul pentru care s-au dus la dânsa, femeia s-a apucat de vrăjit.

Mai întâiu, cărțile în cari ghicea trebuiau schimbate cu unele noi, cari costă 200 lei, bani pe cari fetele i-au plătit îndată. În cărțile cele noi s-a arăta că taina măritișului se află îngropată într-un mormânt care trebuie dezgropat. Pentru acest lucru are lipsă de 3000 lei. În mormânt, vrăjitoarea le-a spus fetelor că a aflat o hârtie pe care scria, că dacă fetele vor voi să se mărite, trebuie să taie nouă drumuri pe care umblă duhuri rele. Și fiindcă dânsele nu au putut tăia drumurile duhurilor, au mai plătit vrăjitoarei 2500 lei, ca să se ducă dânsa să taie drumurile.

După tăierea drumurilor, fetele s-au dus la vrăjitoare să le spună numele bărbaților, dar aceasta a răspuns, că fiind vrăjite de altă vrăjitoare, nu le mai poate da nici un ajutor.

Fetele s-au plâns în cele din urmă la Poliție”. [„Lumea și Țara”, Anul XV, nr.49, Cluj, 2 decembrie 1937].

Clujul de ieri este rubrică permanentă a ClujInsider și ClujToday, realizată de istoricul cluejan Felix Ostrovschi.

Comments

comments

SHARE
Previous articleNumărul deputaților din Parlamentul European va scădea după alegerile europene din 2019
Next articleCe dividende va plăti Banca Transilvania
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

thirteen + seventeen =