Clujul de ieri: La noi se face mai multă speculă, ca oriunde în lume

Trimite și altora

„În privința speculei, am putea spune fără a mări lucrurile că România e cea mai înaintată țară din lume. Dacă țara noastră ar fi înaintat atât de uimitor și în altă direcție, ca de exemplu, în cultură sau refacerea economiei și industriei, am fi măcar cu un sfert de secol înaintea Americei sau Germaniei. Durerea e însă că nimic bun parcă, nu prinde rădăcini la noi.

O țară plină de toate bogățiile, e țara noastră, unde dacă s-ar fi muncit în cursul celor doi ani, n-ar trebui să fie avizată la nici un sprijin din afară. Nu s-a făcut nimic, în schimb, s-a practicat și se practică și astăzi, pe cea mai întinsă scară, specula. În privința aceasta, Bucureștiul a atins culmea. În provincie se speculează și încă foarte mult, însă prea nu se speculează ca în capitală, unde nu se ține seama nici de prețuri maximale, nici de control.

Un negustor detailist din Ardeal, care face cumpărături de stofe sau zahăr la București, și după ce i se mai adaugă la marfă un considerabil plus de cheltuieli de transport, de la București până la un oarecare oraș de hotar, poate să vândă zahărul sub 30 lei kilogramul, și să-și realizeze și el un câștig destul de mare.

De aici reiese, chiar că negustorii bucureșteni nu se mulțumesc, nu cu 40-50 dar nici cu 100 la sută. Samsarii: circulă ca furnicile, oferind, mărfuri de contrabandă în toate părțile. Zilele acestea, un samsar se lăuda într-o cafenea de pe Calea Victoriei, că are două vagoane de zahăr din Cehoslovacia, pe care îl poate vinde cu 15-16 lei kg, plus un comision de 22 lei kg.

Cafenelele au devenit case de mărfuri, sau mai bine zis furnizorul speculatorilor. Într-una din serile trecute, o drăguță de păruială se încinse la o masă din cafeul Royal, din cauză că doi mijlocitori nu au reușit, pe cale pașnică, să-și împărțească câștigul. Scenele acestea se repetă des, și nu numai aici. Nu poți face un singur pas fără ca să te izbești de samsari, de cari e plin Bucureștiul.

Numai prin stârpirea acestor insecte periculoase, a căror număr crește din zi în zi, în detrimentul marelui public, și al țării, s-ar putea ajunge la o înfrânare a speculei. Ar trebui să se ia cele mai aspre măsuri împotriva speculanților și să se pună capăt comerțului și samsarilor, care trebuie trimiși fiecare la ocupațiunea lui.

Cu bună chibzuială, și pe lângă niște măsuri strașnice cari să fie puse și în practică, s-ar putea ajunge la oarecari rezultate pentru înfrânarea speculei care bântuie astăzi la noi fără cea mai mică sfială”. [„Glasul Libertății”, anul III, nr.2, Cluj, 22 ianuarie 1921].

Clujul de ieri este rubrică permanentă a ClujInsider și Clujtoday, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.

Comments

comments

SHARE
Previous articleTaberele gastronomice din Munții Apuseni aduc turiști străini în județul Cluj
Next articleUn ofițer de pompieri din Cluj, victima unui atentat terorist în Mănăștur?
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

one × 3 =