Oros: România riscă să piardă 500 de milioane de euro din cauza proastei gestiuni a cazurilor de pestă porcină africană

Trimite și altora

România a ajuns într-o situație delicată și poate pierde sume considerabile de bani din cauza faptului că autoritățile nu știu cum să gestioneze corect cazurile de pestă porcină africană (foto: microorganismul care produce pesta porcină). Afirmația îi aparține prorectorului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, Adrian Oros, care este și deputat PNL.

 

”România riscă să piardă aproximativ 500 de milioane de euro în perioada următoare din cauza negestionării corecte și la timp de către ANSVSA a cazurilor de pestă porcină africană, depistate în țara noastră anul trecut și pe parcursul acestui an. 

Pesta porcină africană (PPA) a fost diagnosticată recent în mai multe țări europene, printre care Polonia, Letonia, Ungaria, Lituania, Cehia si Italia, unde autoritățile veterinare prin profesionalismul cu care au acționat au reușit să reducă la minimum pierderile economice cauzate de evolutia acestei boli.

Din cauza neseriozitatii si incompetenței cu care a gestionat controlul si eradicarea maladiei actuala conducere a Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, România riscă să piardă în următorii ani aproximativ 500 milioane de euro, prin restrictiile ce vor fi impuse la exportul cărnii de porc. Consecințele sunt devastatoare pentru crescatorii de porcine și pentru societățile care activează în industria procesării cărnii de porc.

Deși în anul 2017 a fost diagnosticată PPA în Satu-Mare și alte 129 de noi focare de pestă au fost confirmate în luna iunie a.c. în gospodarii ale populatiei din judetul Tulcea, Comandamentul National de Combatere a Bolilor a fost convocat abia la sfârșitul lunii iunie 2018, după ce boala a fost depistată într-o fermă comercială de 45.000 de porcine, iar statele partenere au anunțat că sistează importul de carne și produse din carne de porc din România.

Consider că este inadmisibil ca în loc să asigure măsuri imediate pentru controlul, combaterea și eradicarea bolii, pentru a evita răspândirea ei și a reduce la minimum pierderile, în toată această perioadă conducerea ANSVSA a avut cu totul alte preocupari. Astfel, în perioada 5-10 iunie 2018 Presedintele ANSVSA Geronimo Brănescu s-a aflat într-o excursie în China la o conferință, iar în 25 iunie a convocat Comandamentul de Sezon Estival 2018 (acțiune importantă, dar la care puteau participa și alti membri din conducere, având în vedere că reprezintă o activitate de rutină care se desfașoară annual).

În prezent, în cadrul ANSVSA nu se știe cine este persoana desemnată să coordoneze și să răspundă de gestionarea cazurilor de pestă porcină, deși în anii precedenți s-au cheltuit fonduri substanțiale pentru instruiri și sesiuni de simulări”, a declarat Adrian Oros, care este de profesie medic veterinar.

Comments

comments

SHARE
Previous articleBritanicii au cumpărat Maestro Business Center
Next articleFinanțare de 4,2 milioane de lei pentru reabilitarea drumului județean Bobâlna – Viile Dejului
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

19 + eight =