În plus, o mie de salariaţi ai ministerului de justiţie şi 650 din el al educaţiei. Oamenii sunt acuzaţi că au întreţinut legături cu organizaţii ilegale, fără alte precizări.
La doi ani de la puciul ratat din iulie 2016, autorităţile turce încă mai găsesc în rândul birocraţilor mii de fideli ai imam-ului Fethullah Gulen, cel care a fost mereu acuzat de Recep Tayyip Erdogan că ar fi organizat tentativa de lovitură de stat. Oamenii nu au nicio cale de contestare.
Decretul este prezentat ca fiind ultimul luat sub starea de urgenţă instaurată în urma puciului ratat din iulie 2016, stare excepţională ce a tot fost prelungită ulterior.
Presa turcă scrie că regimul de excepţie va înceta odată ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan, reales pe 24 iunie, va depune jurământul pentru al doilea mandat. Ridicarea stării de urgenţă fost una din promisiunile de campanie. Regimul ar urma să fie ridicat în cel mult 10 zile de la preluarea celui de-al doilea mandat.
Si tot luni intră în vigoare un nou sistem prezidenţial, ca urmare a unei modificări constituţionale adoptate prin referendum în aprilie 2017.
Conform acestui nou sistem, ansamblul puterilor executive revin preşedintelui, care va putea promulga decrete prezidenţiale.
Citiți mai mult AICI