Vechiul Turn al Pompierilor din Cluj va fi revitalizat. Autoritățile locale au organizat un concurs de soluții, la care au participat 25 de echipe de arhitecți. Proiectul câștigător prevede amenajarea unui centru de informare, crearea unei platforme de sticlă de unde poate fi admirată panorama orașului, un lift interior și o scară care va fi utilizată la coborâre și care va invita vizitatorii să parcurgă expoziții dedicate istoriei acestui turn.
Turnul Pompierilor a fost ridicat în anul 1574. Inițial, purta numele de Poarta Mică din strada Săpunului și făcea parte din incinta de apărare a Clujului. În epoca barocă, turnul medieval a fost supraînălțat, iar în secolul al XIX-lea a fost dat în folosința pompierilor din Cluj, care foloseau platforma superioară pentru a supraveghea orașul. Acum, turnul va fi supraînălțat cu o platformă de sticlă, ce va oferi o panoramă impresionantă asupra orașului vechi, spune arhitectul Vlad Rusu, membru al echipei care a câștigat competiția pentru revitalizarea Turnului Pompierilor.
Acest proiect este unul foarte reușit, care pune în valoare unul dintre cele mai importante monumente istorice din oraș, spune președintele Ordinului Arhitecților din România, Șerban Țigănaș. Municipalitatea clujeană dorește ca întreaga zonă să fie revitalizată prin punerea în valoare a Turnului Pompierilor. Astfel, strada Tipografiei va deveni zonă pietonală, iar artiștii stradali vor fi încurajați să folosească acest spațiu pentru manifestările lor.