Comisarul european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, a vizitat unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Transilvania. Este vorba de castelul Banffy din Bonțida, o veche reședință nobiliară, ridicată pe un domeniu donat familiei Banffy de către împăratul Sigismund de Luxemburg.
Inițial, clădirea a fost ridicată în stil medieval și a fost refăcută de mai multe ori, în stil renascentist și apoi în stil baroc. Până la izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial, castelul și-a păstrat splendoarea. În anul 1944, el a fost însă incendiat de trupele Wehrmacht-ului care se retrăgeau spre vest. După sfârșitul războiului, clădirile care au scăpat neatinse au fost transformate în sediul cooperativei agricole de producție din localitate, însă castelul a trecut printr-un nou incendiu, în timpul filmărilor la pelicula Pădurea Spânzuraților, în regia lui Liviu Ciulei.
Castelul a rămas în paragină până după căderea comunismului, atunci când fundația Transylvania Trust a început refacerea lui. Banii au fost puțini, însă, de-a lungul anilor, cu ajutorul unor proiecte cu finanțare nerambursabilă, a fost strânsă o sumă destul de mare, spune directoarea fundației, fostul ministru al Culturii, Csilla Hegedus. Ea a precizat că, până acum, lucrările de restaurare au costat 2,5 milioane de euro, iar până la final vor mai costa între cinci și șase milioane de euro.
Castelul Banffy s-a transformat într-unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania. El găzduiește mai multe festivaluri internaționale, precum Electric Castle, TIFF sau Barock, iar Bonțida a devenit un exemplu și pentru alte comunități europene prin modul în care a știut să își pună în valoare tradițiile multiculturale și patrimoniul construit, spune comisarul european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics.
”Cred că este o idee foarte bună și am aflat că și comunitatea locală este de acord cu acest lucru. Oamenii văd oportunitatea reprezentată de festivaluri, pentru că a îngemăna trecutul și viitorul sau utilizarea oportunităților oferite de trecut pentru a sădi roadele viitorului este o idee bună, iar acest lucru reprezintă o afacere de succes aici”, este de părere Tibor Navracsics.
În Bonțida, principalele comunități etnice sunt românii, maghiarii și romii. În trecut, în sat, au trăit și armeni, evrei și germani.
Claudiu Pădurean