Una dintre cele mai frumoase biserici istorice din Munții Apuseni este cea din Buru, de pe Valea Arieșului. Localnicii spun că biserica ar fi fost ridicată inițial în satul Sălciua, în amonte, de către Horea, conducătorul răscoalei de la 1784. Lăcașul de cult a fost demontat și adus cu plutele la Buru în secolul al XIX-lea, după ce vechea biserică din sat a fost distrusă în timpul Revoluției de la 1848.
Biserica din Buru se înalță pe un dâmb situat chiar pe malul Arieșului. Biserica de lemn are arhitectura austeră a lăcașurilor de cult din Munții Apuseni. Localnicii spun că ea ar fi fost ridicată într-un sat situat în amonte de liderul legendar al moților de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Horea, cel care a condus și răscoala din 1784. Apoi, după ce sătenii din Buru au rămas fără biserica ce a ars în timpul Revoluției de la 1848, locuitorii din Sălciua au vândut celor din Buru biserica ridicată de Horea, care a fost transportată în jos pe Arieș, apoi a fost remontată pe locul unde se află în prezent.
Sătenii din Buru au fost ajutați de conducătorul Revoluției de la 1848, Avram Iancu, a cărui amintire este păstrată vie în cântecele și poeziile localnicilor. Biserica de lemn din Buru se află pe lista obiectivelor istorice. Ea poate fi vizitată gratuit de toți cei care poposesc în micul sat de pe Valea Arieșului.