Clujul de ieri: Boala sinuciderilor la Cluj

Trimite și altora

„Ultima vreme cronica sinuciderilor la Cluj creşte în mod considerabil. După impresionanta sinucidere a unei doamne din înalta societate a Clujului şi după grozava dramă din pădurea Baciului, iată că ultima zi ne aduce trei noi sinucideri în mai puţin de 24 de ore.

S-a otrăvit din mizerie

Prima tentativă de sinucidere a fost cea  a lui Oriold Z. şomeur de mai multe luni de zile şi tatăl a lor trei copii. Oriold, vroind să se sinucidă, a băut aproape un kg. de soluţie de sodă caustică. Vecinii şi rudeniile au observat imediat actul desperat a lui Oriold şi au chemat întru ajutor salvarea. Sosind salvarea, Oriold a fost transportat la Clinică încă în decursul serii de ieri. Starea sa este gravă.

S-a împuşcat în prag după ce şi-a luat adio de la părinţi

A doua sinucidere curat zguduitoare s-a petrecut în strada Consiliului Naţional 10, la locuinţa lui Ajtay Odon, funcţiona de bancă şi de prezent concentrat călăraş cu schimbul la Regimentul 11 Călăraşi din localitate. Ajtay s-a sinucis noaptea pe la 1, trăgându-şi două focuri de revolver în inimă.

Ajtay făcea serviciul militar la Regimentul 11 Călăraşi numai de o zi. Era călăraş cu schimbul şi era concentrat pe două săptămâni. În preziua sinuciderii, ştiind că are să plece la armată, Ajtay a petrecut la barul Palace cu mai mulţi cunoscuţi până la orele târzii de noapte. Plecând prietenii spre casă, Ajtay s-a reîntors la bar, unde a stat puţin şi apoi a plecat fără a mai da pe acasă. La orele prescrise de regulament, Ajtay s-a prezentat la regiment, unde şi-a făcut serviciul toată ziua. La orele 9 seara s-a dus acasă, unde s-a întreţinut cu mamă-sa până după miezul nopţii. Cam pe la ora 1 din noapte, motivând serviciul la regiment, şi-a luat adio de la cei de acasă. Nu a ajuns însă bine la prag, că şi-a scos revolverul încărcat, s-a oprit o clipă şi a tras două focuri în regiunea inimii. Dus la sanatorul <<Charite>>, Ajtay a încetat din viaţă după câteva ore de chinuri groaznice, deşi doctorii au cercat a-i salva viaţa printr-o operaţie urgentă.

Din motive familiare o doamnă încearcă să se sinucidă

A treia încercare de sinucidere a fost în Calea Regele Ferdinand 122, unde doamna I. Richter a cercat să se sinucidă noaptea pe la orele 2, tăindu-şi arterele de la mâini cu un briciu. Chemată imediat Salvarea, sinucigaşa a fost transportată la Clinică, unde i s-au dat primele ajutoare, salvându-i-se viaţa. Doamna Richter a cercat să se sinucidă din motive familiare”. [„Patria”, Anul al XII-lea, nr.75, Cluj, 4 aprilie 1930].

Clujul de ieri este rubircă permanentă a ClujInsider.ro și ClujToday.ro, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.

Comments

comments

SHARE
Previous articleCum își întâmpină bobocii universitățile clujene
Next articleSpectacole de operă în 10 sate din județul Cluj
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

two + 12 =