Clujul de ieri: Boala sinuciderilor la Cluj

„Ultima vreme cronica sinuciderilor la Cluj creşte în mod considerabil. După impresionanta sinucidere a unei doamne din înalta societate a Clujului şi după grozava dramă din pădurea Baciului, iată că ultima zi ne aduce trei noi sinucideri în mai puţin de 24 de ore.

S-a otrăvit din mizerie

Prima tentativă de sinucidere a fost cea  a lui Oriold Z. şomeur de mai multe luni de zile şi tatăl a lor trei copii. Oriold, vroind să se sinucidă, a băut aproape un kg. de soluţie de sodă caustică. Vecinii şi rudeniile au observat imediat actul desperat a lui Oriold şi au chemat întru ajutor salvarea. Sosind salvarea, Oriold a fost transportat la Clinică încă în decursul serii de ieri. Starea sa este gravă.

S-a împuşcat în prag după ce şi-a luat adio de la părinţi

A doua sinucidere curat zguduitoare s-a petrecut în strada Consiliului Naţional 10, la locuinţa lui Ajtay Odon, funcţiona de bancă şi de prezent concentrat călăraş cu schimbul la Regimentul 11 Călăraşi din localitate. Ajtay s-a sinucis noaptea pe la 1, trăgându-şi două focuri de revolver în inimă.

Ajtay făcea serviciul militar la Regimentul 11 Călăraşi numai de o zi. Era călăraş cu schimbul şi era concentrat pe două săptămâni. În preziua sinuciderii, ştiind că are să plece la armată, Ajtay a petrecut la barul Palace cu mai mulţi cunoscuţi până la orele târzii de noapte. Plecând prietenii spre casă, Ajtay s-a reîntors la bar, unde a stat puţin şi apoi a plecat fără a mai da pe acasă. La orele prescrise de regulament, Ajtay s-a prezentat la regiment, unde şi-a făcut serviciul toată ziua. La orele 9 seara s-a dus acasă, unde s-a întreţinut cu mamă-sa până după miezul nopţii. Cam pe la ora 1 din noapte, motivând serviciul la regiment, şi-a luat adio de la cei de acasă. Nu a ajuns însă bine la prag, că şi-a scos revolverul încărcat, s-a oprit o clipă şi a tras două focuri în regiunea inimii. Dus la sanatorul <<Charite>>, Ajtay a încetat din viaţă după câteva ore de chinuri groaznice, deşi doctorii au cercat a-i salva viaţa printr-o operaţie urgentă.

Din motive familiare o doamnă încearcă să se sinucidă

A treia încercare de sinucidere a fost în Calea Regele Ferdinand 122, unde doamna I. Richter a cercat să se sinucidă noaptea pe la orele 2, tăindu-şi arterele de la mâini cu un briciu. Chemată imediat Salvarea, sinucigaşa a fost transportată la Clinică, unde i s-au dat primele ajutoare, salvându-i-se viaţa. Doamna Richter a cercat să se sinucidă din motive familiare”. [„Patria”, Anul al XII-lea, nr.75, Cluj, 4 aprilie 1930].

Clujul de ieri este rubircă permanentă a ClujInsider.ro și ClujToday.ro, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

four × five =