„Cetim într-o gazetă din Blaj nenorocita pățanie a unei fetițe plecate dintr-un sat de lângă Turda ca să intre la slujit la Turda.
Fetișoara de vreo 15 ani a umblat o zi întreagă în dreapta și în stânga, întrebând și îmbiindu-se să fie primită slujnicuță. Pretutindeni i se răspundea: <<N-avem loc dragă! Poate la altă casă>>.
Și tot umblând așa s-a făcut seară.
Fata trecea cu desăguții în spate de la prăvălie la prăvălie, de la geam la geam, și își uitase și de slujit și de necazurile care au urnit-o la Turda minunându-se de ceea ce vedea pe la prăvălii.
Dar vremea trecea pe nesimțite. Prăvăliile și-au închis rând pe rând obloanele, oamenii de pe străzi au început să se rărească și palatele orașului păreau stafii mari, negre, într-o lume străină și întunecată.
Umblând așa deznădăjduită și gândindu-se ce bine ar fi să aibă o casă prietenească unde să-și plece căpșorul, până a doua zi, se pomeni în fața unui hotel mare cu lumină la poartă. Acolo agrăi un fel de nădrăgar, care părea om de treabă și milos. O întrebă cine-i și ce caută singură în miez de noapte, la Turda?
Fata prinse inimă și își spusese tot aleanul.
Vorbind așa, se ivi încă un domn în poarta hotelului. Acesta era tânăr, cu ochi sfredelitori și lacomi.
Cei doi s-au înțeles ceva în limbă străină și portarul luă pe Ileana cu binișorul și îi spuse că are el loc bun pentru dânsa, să nu-i fie frică și să-l asculte.
Încurcată cum era, biata fată s-a lăsat împinsă de la spate și cei doi au dus-o într-o chilie călduță, cu așternut domnesc, poftind-o să doarmă acolo, ca la ea acasă, iar a doua zi vor îndrepta-o la stăpân bun.
Povestea mai departe e jalnică și întristătoare. Cei doi <<domni>> nu erau decât portarul-ajutor (țigan de neam) al unui hotel cunoscut și un prieten ticălos al său, cari au stricat pe nenorocita copilă și au umilit-o în chipul cel mai josnic.
Țiganul ajuns portar la hotel, stătea afară și vindea pentru bani, cui voia, trupul fetei căzută în puterea lui. Iar la răutăți se găsesc părtași cu duiumul.
Nenorocita fată a fost ridicată a doua zi de la hotel și doctorii legii au constatat că ea mai fusese și umplută de boli rușinoase, încât a trebuit dată în grija spitalului.
Astfel de primejdii pândesc pe fetele cari pleacă de capul lor, să-și caute stăpâni la oraș”. [„Glasul Ardealului”, Anul V, nr.3, Cluj, 15 ianuarie 1931].
Clujul de ieri este rubrică permanentă a ClujInsider și ClujToday, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.