Clujul va avea defibrilatoare în spațiile aglomerate

Trimite și altora

Clujul va avea defibrilatoare amplasate în spații publice. Aceasta ca urmare a unei propuneri inițiate de un tânăr medic, care a lansat ideea în cadrul procesului de bugetare participativă. Amplasarea de defibrilatoare în zonele aglomerate din Cluj a fost cel mai votat proiect din programul de bugetare participativă, iar sumele necesare pentru concretizarea proiectului vor fi cuprinse în bugetul local.

Inițiatorul proiectului pentru amplasarea unor defribilatoare este medicul rezident Robert Simon. Ideea sa a primit mii de aprecieri, iar defibrilatoarele urmează să fie cumpărate din bugetul local. Ar fi însă de preferat ca aceste dispozitive să fie utilizate de profesioniștii din domeniul medical, spune fondatoarea Centrului de Informare și Îndrumare Medicală, Delia Rus.

În fiecare an, aproximativ 350.000 de europeni suferă un stop cardiac în afara spitalului. Statisticile arată că doar la unul din cinci cazuri se intervine la timp în cazul unui stop cardiac care s-a produs într-un loc public. Astfel, în Europa, mai puţin de 1 din 10 oameni cu infarct în spaţii din afara spitalului supravieţuiește, iar în România, rata de supravieţuire în astfel de cazuri este de doar 3%.

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

4 × 5 =