RFI: Doar două bănci ar mai rezista după taxa pe lăcomie arată calculele BNR

Trimite și altora

Banca Națională a României (BNR) avertizează că sistemul bancar va fi extrem de afectat de noile prevederi gândite de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, potrivit RFI România.

BNR a trimis Ministerului Finanțelor un studiu de impact preliminar în care arată că introducerea unei taxe pe active ar avea un efect aproape devastator asupra sistemului bancar românesc.

Sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil din acest an, cu o pierdere estimată de 680 milioane lei anul 2019 şi de aproximativ 3,4 miliarde lei in anul 2020, arată o scrisoare transmisă Ministrului Finanțelor de către Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, document consultat de HotNews.ro.

În plus, numărul de bănci care ar rămâne profitabile ar fi de patru până in anul 2019 (toate de importantă sistemică), respectiv două până la finele anului 2020. În scenariul advers ajustat cu includerea taxei de lăcomie, nicio bancă nu ar mai avea capacitatea de a genera profit in orizontul de analiză, arată documentul, obținut din surse apropiate Ministerului Finanțelor.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY