Bukovel, stațiunea din Ucraina care înflorește cu ajutorul românilor

Trimite și altora

Cea mai mare stațiune de schi din Ucraina, Bukovel, înflorește cu ajutorul românilor. Aproximativ 40 la sută dintre pensiunile și hotelurile din stațiunea din Munții Carpați sunt deținute de românii din Maramureșul de dincolo de Tisa. De asemenea, aproximativ o treime dintre turiștii care își petrec vacanța în Bukovel sunt români din România și din Republica Moldova.

Bukovelul este una dintre cele mai noi stațiuni de schi din Europa. Ea a fost fondată în anul 2000. De atunci și până acum, au fost amenajați peste 60 de kilometri de pârtii de schi, un complex de tip aquapark, precum și locuri de cazare care pot găzdui peste un milion de oameni, de-a lungul anului. O mare parte a unităților de cazare este deținută de români din Maramureșul istoric de dincolo de Tisa, spune omul de afaceri Gheorghe Mihali, primul român care a investit în domeniul turismului la Bukovel și care deține Vila Milena.

O treime dintre turiștii care merg la Bukovel este reprezentată de români din România și din Republica Moldova. Există și nemulțumiri. Stațiunea este, deocamdată, lipsită de infrastructura necesară pietonilor.

De asemenea, deși stațiunea atrage datorită instalațiilor moderne de teleschi și de telescaun, precum și grație lungimii și varietății pârtiilor, drumul dintre granița românească și Bukovel este un coșmar. Foarte mulți români se plâng că și-au stricat mașinile pe drumul plin de gropi, iar un alt motiv de nemulțumire este reprezentat de atitudinea autorităților ucrainiene. În vama de la Sighetu Marmației, turiștii români așteaptă cu orele, iar uneori poliția ucraniană este pusă pe vânat turiști. Însă Guvernul Ucrainei promite investiții în rețeaua de drumuri chiar din acest an, precum și o schimbare de atitudine a autorităților polițienești și vamale. Aceste lucruri vin în contextul în care Ucraina vrea să găzduiască la Bukovel o ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

 

Iată un videoreportaj realizat pentru Radio România Actualități (credit video: Dumitru Orza):

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY