Corina Crețu a dezvăluit la Cluj care vor fi principiile viitoarei politici europene de coeziune

Trimite și altora

Politica de coeziune a Uniunii Europene a reprezentat subiectul central al reuniunii Comitetului Regiunilor, care s-a întrunit, în premieră, la Cluj. La eveniment au participat membri ai Parlamentului European, ai autorităților locale și regionale, iar comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, a prezentat noua viziune a Comisiei Europene asupra modului în care ar trebui utilizate fondurile europene pentru a reduce disparitățile dintre diferitele regiuni.

Comisia Europeană dorește să continue politica de coeziune, care este principala politică de investiții a Uniunii Europene. În următorii ani, această politică trebuie să se concentreze pe obiective precum inovarea, competitivitatea și crearea de locuri de muncă, a declarat la Cluj comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu. Ea crede că Uniunea Europeană are nevoie de o întărire a politicii de coeziune, deoarece, în timp ce la nivelul statelor membre este prezent un fenomen de convergență, la nivelul regiunilor europene se menține fenomenul de divergență între regiunile bogate și cele sărace.

Continuarea politicii de coeziune este agreată de autoritățile locale și regionale din Uniunea Europeană, a declarat primarul din Cluj, Emil Boc, care este și vicepreședinte al Comitetului Regiunilor.

Alocarea de fonduri dinspre bugetul Uniunii Europene trebuie dublată de reforme care să sporească eficiența acestor fonduri europene, a spus Corina Crețu. Ea crede că statele membre ale Uniunii au nevoie de mai multă descentralizare.

Comisia Europeană va acorda o importanță mare orașelor, indiferent de mărimea lor. Membrii Comisiei au propus ca 6 la sută din fondurile de coeziune să fie administrate direct de către orașe. Membrii Parlamentului European au decis să mărească acest procent la 10 la sută, iar în prezent există negocieri între cele două instituții ale Uniunii Europene pentru a stabili procentul exact. Indiferent de rezultatul negocierilor, România este unul dintre beneficiarii politicii de coeziune, iar în perioada 2021 – 2027 ar urma să primească cu 8 la sută mai multe fonduri. Până acum, România a beneficiat de alocări financiare care totalizează 30 de miliarde de euro. Jumătate dintre investițiile publice realizate în România în ultimii ani au fost finanțate cu ajutorul fondurilor europene.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY