Clujul de ieri: Cartierul Mănăștur, terorizat de zbirii Ministerului de Finanțe

Trimite și altora

Populaţia cartierului Cluj-Mănăştur, care acum doi ani a fost speculată în modul cel mai ordinar de către politicianiştii liberali, a fost îndemnată mereu de aceştia să nu plătească nimănui impozite.

De când s-a instalat acest partid la cârma ţării, vreme de doi ani şi câteva luni, ţăranilor nu li s-a cerut nici un impozit. Acum, când dările s-au urcat la mii şi zeci de mii de lei, agenţii fiscului au tăbărât în cartier, unde se dedau la cele mai sălbatice abuzuri. Sub ochii lor, jandarmii şi gardienii publici pălmuiesc şi lovesc cu patul puştii pe acei cari caută să se opună lor.

Valea plânsetelor fără de sfârşit

În ultimele două zile, cetăţeanul care a trecut prin acest cartier a fost martorul unor spectacole tragice. În lungul străzilor, sute de oameni, de copii şi femei, cărora în miez de iarnă agenţii le-au luat mobilele şi ultima bucată de pâine, au ieşit să povestească trecătorilor nedreptăţile ce li se fac.

Care şi căruţe încărcate cu haine şi tot felul de obiecte casnice, trec in convoi trist prin centrul oraşului, pentru a fi vândute. De la multe case a fost luată vaca cu lapte, menită să susţină existenţa a 7-8 copilaşi.

La alte case s-au efectuat sechestre, deşi ţăranul şi-a achitat complet impozitul. În timpul sechestrelor soţia lui Felecan Vasile, fără nici un motiv a fost lovită în spate de un jandarm cu patul puştii. De asemenea, soţia lui Albu, zis Tentu, a fost maltratată de un alt jandarm, iar copilului Căpuşan Gavrilă, o patrulă de jandarmi i-a cauzat răni corporale.

Până unde merge teroarea

Dintre sutele de ţărani din Mănăşturul-Clujului, mulţi au restanţe de impozite aşa de vechi, încât acestea trec peste valoarea locuinţelor, în care îşi duc traiul de toate zilele.

Astfel, unii au impozite de 70-80.000 în vreme ce casa nu le valorează nici pe jumătate atât. Dacă unul dintre aceştia plăteşte fiscului 2-3000 lei, atunci după un interval de câteva zile agenţii se prezintă din nou la locuinţă, pentru a-i stoarce o altă sumă. Oricâte sforţări ar face omul, este imposibil ca să achite asemenea sume enorme, îngrămădite din cauza inconştienţei Administraţiei Financiare.

Citiți întregul articol pe www.clujtoday.ro.

Clujul de ieri este rubrică permanentă a ClujInsider și Clujtoday, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.

Comments

comments

SHARE
Previous articleCompetiție de roboți, găzduită de Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu
Next articleInteres în creștere pentru casele inteligente
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

16 + 11 =