Cina Domnului, o tradiție calvină de Paște, adoptată de comunitățile românești

Trimite și altora

Unul dintre cele mai interesante obiceiuri de Paște din Transilvania datează de pe vremea principilor protestanți. Este vorba de Cina Domnului, o tradiție cu rădăcini calvine, care a fost preluată și de ortodocși și de greco-catolici. În esență, credincioșii împart bucățele de pâine și vin, neconsacrate, în amintirea Cinei Celei de Taină.

Reforma protestantă a însemnat și schimbări profunde de mentalitate. Credincioșii calvini au început să se îndoiască de transsubstanțiere, adică de procesul prin care, în timpul liturghiei oficiate de preoți catolici sau ortodocși, pâinea și vinul se transformă în Trupul și Sângele Mântuitorului. De aceea, calvinii au introdus obiceiul numit Cina Domnului. Pastorii binecuvântează bucățele de pâine și vin, pe care le împart apoi credincioșii între ei. În perioada în care românii din Transilvania au fost puși sub ascultarea unor episcopi calvini, acest obicei a fost preluat și de comunitățile greco-orientale, azi ortodoxe, dar și de comunitățile catolice, spune istoricul Leonard Horvath.

În comunitățile românești, Cina Domnului este împărțită după Utrenia Învierii și, pentru că este dăruită de Paști, este cunoscută și sub numele de paște. Bucățele de pâine îmbibate cu vin sunt servite înainte de mâncare, pe stomacul gol, iar cei care împart Cina Domnului se salută cu Cristos a Înviat!

 

Foto: Vestea Evangheliei

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujul, pregătit de Festivalul Caolin – Festivalul are Înaltul Patronaj al ASR Principesei Maria a României
Next articleInvestiție de 10 milioane de euro în Parcul Etnografic din Cluj
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

two + 8 =