Proprietarii de pensiuni și de cabane turistice din Munții Apuseni fac ultimele pregătiri pentru oaspeții care vor serba Învierea Domnului în satele presărate printre culmile domoale ale Carpaților Occidentali. Cei mai mulți dintre turiști sunt români care doresc să petreacă Paștele în mod tradițional, însă există și străini care vin pentru a descoperi tradițiile pascale românești, chiar dacă ei au serbat Învierea cu o săptămână înainte.
Cabanierii și proprietarii de pensiuni au început pregătirile pentru masa de Paște. Turiștii vor putea gusta friptură și drob de miel, sarmale, diferite feluri de ciorbă, dar vor avea parte și de cozonaci sau prăjituri. Pe mese se vor afla vin, pălincă sau secărică. De asemenea, turiștii vor fi învitați să participe la slujba de Înviere și acolo vor lua parte la o tradiție specifică Transilvaniei: Cina Domnului. Participanții la Utrenia Învierii vor primi bucățele de pâine amestecate cu vin, care însă nu reprezintă Euharistia, ci doar un aliment binecuvântat de preoți. ”Cina Domnului este o tradiție calvină care a fost preluată de toate celelalte comunități religioase creștine din Transilvania”, spune istoricul Leonard Horvath.
De pe mese nu vor lipsi nici ouăle roșii. ”Însă, dincolo de tradiții, turiștii români vor ca în această perioadă să aibă parte de liniște”, spune expertul în turism Valentin Lungu.
Există și oaspeți din străinătate care au ales această perioadă pentru a-și petrece vacanța în România. Ei vor să descopere tradițiile pascale din Transilvania, dar vor să aibă parte și de vacanțe active, spune proprietarul unei pensiuni din Brăișoru, Ioan Cocian. Bugetul alocat pentru vacanța de Paște variază între 200 și 2.000 de lei de persoană, în funcție de durata petrecută în Munții Apuseni și de dotările pensiunilor ori cabanelor.