Parlamentul European a aprobat CETA, acordul de liber-schimb intre Uniunea Europeană și Canada. Documentul ar putea intra în vigoare la 1 martie în timp ce parlamentele statelor europene vor trebui să îl ratifice. Tratatul vizează, printre altele, eliminarea taxelor vamale. A fost adoptat cu 408 voturi ‘pentru’, 254 ‘împotrivă’ și 33 de abțineri.
Acordul a fost votat de o largă majoritate, cu 408 voturi pentru și 254 împotrivă. Au votat împotrivă verzii, extremele stângă și dreaptă și câțiva socialiști. ”Ne punem democrația la bătaie, ne punem la dispoziția multinaționalelor”, acestea au fost câteva mesaje lansate în timpul dezbaterilor din Parlamentul European.
S-a vorbit și despre beneficii, dar pe un ton mai moderat, despre nevoia Europei de a avea locuri de muncă, despre beneficiile acordului.
Eurodeputatul PSD Sorin Moisă, raportor pentru Acordul CETA în cadrul grupului S&D, a recunoscut că nu este un acord perfect, dar este un acord care ne plasează în direcția bună, spune el. De altfel, în grupul pe care-l reprezintă s-a votat marți seară pentru susținerea acordului.
Și reprezentanții popularilor europeni au arătat încă de marti seara că votul pe tema CETA reprezintă răspunsul Europei şi Canadei la politicile președintelui SUA Donald Trump. Noi nu vrem protectionism, vrem parteneriat, au susținut răspicat popularii europeni.
Împotriva acestui parteneriat s-au strâns deja însă 3 milioane și jumătate de semnături, adunate într-o petiție. Zeci de protestatari au adus un cal troian gonflabil în fața Parlamentului European, purtând mesajul ”Stop CETA”. Unii dintre protestatari s-au întins pe jos, reproșându-le eurodeputaților ”Ne călcați în picioare”.
Alți manifestanți îmbrăcați în salopete albe, cu măști pe gură, au format un lanț uman, stând în picioare sau așezați, în fața clădirii parlamentului.
Documentul elimină taxele vamale pentru 97 la sută dintre produse. Comisia Europeană susține că începând din prima zi a punerii în aplicare a acordului, Canada va elimina taxe vamale în valoare de 400 de milioane de euro pentru mărfuri originare din Uniunea Europeană. Acordul urmează să intre în vigoare din aprilie.
La sfârșitul perioadei de tranziție pentru eliminarea taxelor, această cifră va crește la 590 de milioane de euro pe an. De exemplu, canadienilor li se explică în felul următor – siropul de arțar va fi vândut pe piața europeană cu un preț cu 8 la sută mai mic decât în prezent.
Apoi se deschide piața serviciilor și sunt încurajate investițiile. Companiile canadiene vor avea acces la licitații publice comunitare și invers, cele europene vor avea acces în Canada. Comisia Europeană estimează că vor intra venituri de peste 19 miliarde de euro în ambele economii.
Important de precizat și că acordul creează un cadru pentru aprobarea recunoașterii calificărilor în cazul profesiilor reglementate, precum cea de arhitect, de contabil sau de inginer.
Canada a anunțat că va ridica vizele pentru cetățenii români în două trepte: de la 1 mai pentru românii care au beneficat de vize pentru Canada respectiv Statele Unite, urmând ca de la 1 decembrie să fie ridicate pentru toți.
Cu o mentiune importanta- există o clauză care stipulează că dacă numărul de români va ajunge să fie unul însemnat, Canada îşi rezervă dreptul să revină temporar la regimul de vize. Această conditionalitate este valabilă pentru o perioadă de maximum 3 ani.