Competiție de aplicații IT pentru studenții de lnformatică în Limba Germană ai UBB

Trimite și altora

O aplicație web care analizează posibilele reacții dintre medicamente și alimente sau între diverse combinații de medicamente este proiectul câștigător al ediției „MHPBigBrains” de anul acesta, competiție organizată de MHP – A Porsche Company pentru absolvenții programului de studii Informatică în Limba Germană a Universității „Babeș-Bolyai”. „E-health: aplicații în farmacologie” se numește lucrarea absolventei Edith Karda, iar aplicația se adresează medicilor, farmaciștilor și pacienților care folosesc mai multe combinații de medicamente. Aplicația include accesul la o bază de date americană de peste 13.000 de medicamente și suplimente alimentare.

„MHPBigBrains” a fost lansat în urmă cu trei ani, odată cu prima promoție de absolvenți de Informatică în limba germană din Cluj-Napoca. Premiul este unul „de palmares”: o machetă Porsche din colecția Lego Technic, ediție specială, apreciată de cunoscători.

Programul de studii Informatică în Limba Germană al Universității „Babeș-Bolyai” a început cu 30 de studenți, iar în prezent sunt aproximativ 200 (în toți anii de studiu). De anul trecut, nivelului licență i s-a adăugat și un program de master, intitulat „Sisteme informatice avansate”, tot în limba germană, cu o curriculă sincronizată atât cu celelalte specializări din cadrul facultății, cât și cu cerințele pieței. Studenții de la toate nivelele au posibilitatea să lucreze în echipe internaționale comune: studenți din România și Germania dezvoltă o aplicație software și colaborează la construirea prototipului, sub îndrumarea cadrelor didactice din cele două țări.

Colaborarea universitar – privat ce poate fi dată ca exemplu de bune practici nu se oprește aici. Cei implicați vor să dezvolte un institut de cercetare conex programului, în care cei mai buni studenți să poată fi finanțați, iar studiile să poată fi continuate cu o școală doctorală de Informatică, tot în limba germană.

„Programul de studii Informatică în Limba Germană este printre puținele care au apărut ca urmare a unei cereri exprimate imperativ de către industrie: trei companii au venit la Universitate în urmă cu cinci ani, solicitând o linie de studii în limba germană, și le suntem recunoscători pentru susținerea constantă și extrem de consistentă pe care o oferă. Suntem printre puținele specializări (dacă nu chiar singurii) care organizează cursuri de programare în SAP ABAP, avem colaborări strânse cu companiile partenere și dezvoltăm constant acest proiect: după nivelul de Master, urmează institutul de cercetare și, sperăm, o școală doctorală”, a explicat conf. univ.dr. Christian Săcărea, responsabil pentru linia de studii în limba germană la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității „Babeș-Bolyai”.

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujToday: Cetățile Transilvaniei atrag tot mai mulți turiști
Next articleZeci de mii de oameni s-au distrat la Electric Castle
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

one × two =