Una dintre cele mai prestigioase publicații din lume, Financial Times, a publicat un reportaj de mari dimensiuni despre Transilvania, o regiune pe care o compară cu Toscana. Autorul articolului, Andrew Eames, a vizitat mai multe sate din sudul Transilvaniei și a remarcat faptul că tot mai mulți străini își petresc vacanțele sau își cumpără case în această parte a României. Autorul articolului descrie și faima tot mai mare a Transilvaniei, promovată de moștenitorul Coroanei britanice, Principele Charles al Țării Galilor. Ideea promovării Transilvaniei drept o destinație turistică asemănătoare Toscanei a fost însă lansată la Cluj în 2012, de către Paul Bloomfield, profesor la Universitatea Oxford Brookes, cea mai mare instituție europeană de învățământ superior din industria ospitalității.
Financial Times relatează despre peisajele bucolice ale Transilvaniei, despre dealurile domoale, pajiștile pline cu flori sălbatice și despre satele săsești. Unele dintre ele, precum Florești, Saschiz, Mesendorf, Mălâncrav sau Criț au fost vizitate de autorul articolului, care s-a întâlnit cu fiul unui conte italian. Giulio da Sacco s-a căsătorit cu o româncă, s-a stabilit în România și are o proprietate în Mesendorf. El a făcut comparația între Transilvania și Toscana, iar jurnalistul de la Financial Times i-a dat dreptate. Autorul articolului a fost impresionat de diversitatea gastronomiei locale, de prețurile foarte mici, de frumusețea vechilor case și de pălincă. Însă ideea dezvoltării turismului în Transilvania după modelul Toscanei i-a aparținut profesorului britanic Paul Bloomfield, de la Universitatea Oxford Brookes, în 2012.
În satele Transilvaniei, vin tot mai mulți turiști. Un scoțian s-a stabilit în Saschiz, unde a cumpărat o casă gata mobilată pentru 20.000 de euro. Tot în Saschiz, el a deschis o fabrică de alimente. Și tot în Saschiz, o veche casă săsească a fost transformată în han. Acolo, turiștii din toată lumea pot degusta preparate locale și se pot răcori cu socată, spune proprietara pensiunii, Lidia Stoichițescu.
Transilvania este o adevărată comoară turistică. Regiunea are un mare avantaj: turiștii sunt la adăpost de violențe de genul atentatelor teroriste, spune Rareș Rusu, care face parte din conducerea unei companii de turism.
Un minus este faptul că patrimoniul istoric al Transilvaniei nu este atât de divers ca și cel al Toscanei. Însă turiștii pot descoperi bisericile fortificate aflate în patrimoniul UNESCO, pot vizita vechi burguri precum Sibiul sau Sighișoara sau se pot aventura cu bicicletele sau căruțele în mijlocul naturii.