Cum se dezvoltă turismul gastronomic în Transilvania

Turismul gastronomic se dezvoltă rapid în Transilvania. Turiștii sunt atrași de mâncarea naturală, de rețetele tradiționale și de diversitatea culinară, apreciate de personalități precum Prințul Charles al Țării Galilor sau marchiza Trancy de Worchester. Acest tip de turism este promovat și de membrii Familiei Regale a României, care îi încurajează pe producătorii locali, dar și de oameni precum Pamela Roussos-Rațiu, care organizează unele dintre cele mai rafinate evenimente care pun în valoare produsele transilvănene.

Ideea promovării turismului gastronomic în Transilvania a fost lansată în anul 2012, de profesorul Paul Bloomfield de la Universitatea Oxford Brookes, cea mai mare instituție europeană de învățământ superior în domeniul industriei ospitalității. Paul Bloomfield compara Transilvania cu Toscana, iar ideea a fost preluată în acest an și de publicații precum Financial Times. Faima tot mai mare a gastronomiei locale atrage turiști din toate colțurile lumii. Așa ar fi turiștii din Israel, mai ales că una dintre marile melodii cântate în limba idiș, Rumania, Rumania laudă mâncarea și vinurile românești.

Unul dintre cei mai buni promotori ai turismului gastronomic în Transilvania este Pamela Roussos-Rațiu. Ea organizează la Turda unele dintre cele mai rafinate evenimente gastronomice din Europa. La aceste evenimente vin personalități din toată lumea, precum istoricul Dennis Deletant sau profesorul Elliot Sorel, care au ocazia să deguste rețete ardelenești.

Turismul gastronomic nu înseamnă doar descoperirea unor rețete originale și a băuturilor locale, ci și participarea la evenimente culturale. Turiștii merg la reuniuni tradiționale, precum horele sau șezătorile, participă la concerte simfonice sau de jazz, explorează patrimoniul construit sau se bucură de expoziții ale unor artiști plastici la modă. Estimări neoficiale arată că, în ultimii cinci ani, turismul gastronomic a crescut cu 27 la sută în județul Cluj. În alte județe, cum ar fi Sibiul, creșterea este și mai mare, în condițiile în care, în acest an, Sibiul deține titlul de Regiune Gastronomică Europeană.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

13 + fourteen =