Clujul a devenit unul dintre orașele-magnet ale României. Zeci de mii de tineri din țară, dar și din străinătate s-au stabilit, definitiv sau temporar, în acest oraș. Cei mai mulți dintre ei au venit ca studenți la universitățile din Cluj, iar alții au venit pentru a munci în domenii bine plătite, precum IT-ul.
Statisticile oficiale arată că Cluj-Napoca este singurul mare oraș din România a cărui populație a crescut în ultimii ani. Însă nu a crescut doar populația orașului, ci și cea a comunelor-dormitor din apropierea sa, precum Floreștiul sau Apahida. ”Creșterea este dată de studenții ori tinerii absolvenți români care se stabilesc în Cluj. De asemenea, a crescut foarte mult numărul studenților străini”, spune prorectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Adrian Oros.
Experții în afaceri spun că numărul mare de absolvenți de facultate care doresc să rămână în Cluj reprezintă unul dintre motivele pentru care orașul atrage în continuare investitori străini. ”În mod normal, la o rată a șomajului de 1 la sută, orice investitor s-ar gândi de 100 de ori înainte să investească în Cluj. Ar ști din start că ar avea o problemă cu forța de muncă. Însă faptul că mii de tineri sporesc populația activă a orașului în fiecare an reprezintă o garanție că firmele vor găsi angajații de care au nevoie”, spune Marius Popa, consultant de investiții.
Un alt motor de creștere a populației este reprezentat de industriile care oferă locuri de muncă bine plătite, precum IT-ul. Companiile clujene invită periodic tineri din alte orașe din Transilvania la târguri de cariere pentru a încerca să îi angajeze pe cei mai buni din regiune.
Există cercetări sociologice care arată că 15 la sută dintre români ar alege să se mute la Cluj, dacă ar fi să se stabilească altundeva decât în orașul sau satul în care locuiesc în prezent. În Cluj, pe lângă cei peste 300.000 de locuitori ai orașului, există 80.000 de studenți. La aceste cifre trebuie adăugați cei care locuiesc în comunele lipite de Cluj, dar care muncesc sau studiază în oraș. Cele mai mari astfel de comune sunt Floreștiul, cu 40.000 de locuitori, Apahida, cu 17.000 de locuitori, și Baciu, cu 10.000 de locuitori.