Parcul Etnografic este primul muzeu în aer liber din România. El a fost creat în timpul Regelui Mihai I, în 1929. Muzeul reunește mai mult de 200 de construcții tradiționale, de la biserica de lemn atribuită lui Horea până la gospodării și instalații tehnice țărănești, precum mori de apă, piuă, moară pentru minereul de aur sau ateliere. Acum, suprafața Parcului Etnografic ar urma să fie extinsă cu încă 28 de hectare. Dintre acestea, 17 vor fi de pădure. De asemenea, va fi amenajat un centru pentru vizitatori, cu săli de conferințe și expoziții, un centru administrativ cu ateliere pentru restaurare, un sat de vacanță, zone pentru concerte, dar și un restaurant unde vor fi servite preparate tradiționale. Muzeul avea propria sa cârciumă, care a funcționat din 1929 până în 1951, când a fost distrusă într-un incendiu. Această extindere va transforma muzeul într-un spațiu mai interactiv, spune directorul său, Tudor Sălăgean.
Ideea extinderii muzeului s-a născut în urma unui parteneriat cu Asociația de Design Urban Nordic din Norvegia, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.
În zonă, va fi amenajat și un centru educațional al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care va cuprinde ferme și acvarii care vor putea fi vizitate. De asemenea, va fi amenajat și un parc de distracții, care va pune în valoare miturile legate de fenomenele paranormale din Pădurea Hoia-Baciu.