Investitorii asiatici, atrași de metropolele în dezvoltare din Europa Centrală și de Est – Clujul este pe listă

Trimite și altora

Investitorii asiatici sunt atrași de metropolele în plină dezvoltare din Europa Centrală și de Est. Potrivit publicației Emerging Europe, în regiune, în acest an, valoarea capitalului investit de companiile din Coreea de Sud a depășit pragul de un miliard de euro. Astfel, Coreea de Sud a devenit primul investitor în domeniul clădirilor de birouri din regiune și a depășit astfel Germania, care domina în mod tradițional această piață.

Publicația Transylvania Today relatează că investitorii asiatici sunt atrași de orașele aflate în plină expansiune. Potrivit unui studiu, intitulat Zone Metropolitane Înfloritoare, realizat în parteneriat de companiile Skanska, Collier International și Denton, din cele 20 de mari orașe europene aflate în plină expansiune, 16 sunt din Europa Centrală și de Est. Două orașe din regiune, Praga (Cehia) și Wroclaw (Polonia), se află pe locurile 2, respectiv 3, de pe această listă.

De asemenea, pe listă se mai află patru orașe din Polonia: Gdansk, Szczecin, Varșovia și Cracovia, precum și patru orașe din România: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Din regiune mai sunt prezente pe lista metropolelor înfloritoare Sofia (Bulgaria), Kosice (Slovacia), Vilnius (Lituania), Bratislava (Slovacia), Kaunas (Lituania) și Tallin (Estonia).

Aceste 16 metropole totalizează o suprafață de 21,8 milioane de metri pătrați de birouri. Estimările companiilor de consultanță arată că, până în 2021, această suprafață va crește cu 20 la sută, până la 26,5 milioane de metri pătrați. O parte din această creștere este finanțată de capitalul asiatic. Interesul investitorilor asiatici este dovedit și de faptul că, în ultimii cinci ani, a crescut cu 400 la sută numărul pasagerilor transportați de zborurile directe care leagă Europa Centrală și de Est de Orientul Îndepărtat. În paralel, a crescut cu 9,5 la sută capitalul asiatic investit în regiune, mai ales în marile centre universitare. O mare parte a creșterii volumului de investiții este datorată capitalului din Coreea de Sud. Companiile coreene au investit în această perioadă peste un miliard de euro în dezvoltarea spațiilor de birouri din cele 16 metropole. Acest lucru înseamnă că firmele coreene au devenit primul investitor în domeniu, după ce le-au detronat din această poziție pe companiile germane, care dominau piața regională.

Comments

comments

SHARE
Previous articleRFI: James Peebles, Michel Mayor și Didier Queloz, laureații Premiului Nobel pentru Fizică 2019
Next articleOn(Cool) Art sau când suferința devine artă pură
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

sixteen − 5 =