Consiliul Județean Cluj a închis cea mai mare rampă de gunoi din vestul României. Este vorba de rampa de la Pata Rât, care a funcționat vreme de 70 de ani și pe care au fost depozitați aproape 3.000.000 de metri cubi de gunoi. Reprezentanții Consiliului Județean Cluj promit că vor transforma rampa de gunoi într-un deal înverzit.
Închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât trebuia să aibă loc imediat după aderarea României la Uniunea Europeană, pentru că autoritățile române și-au asumat că vor închide toate depozitele de deșeuri neconforme cu normele europene de mediu. Însă, din diferite motive, închiderea rampei a avut loc abia acum. Dacă nu ar fi fost închisă rampa de la Pata Rât, România risca să fie sancționată de Comisia Europeană. Acum, potrivit unui aviz emis de Garda Națională de Mediu, rampa de deșeuri nu mai poluează.
Deșeurile produse de comunitățile din județul Cluj vor fi depuse pe niște depozite temporare, apoi vor fi prelucrate de noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor, care urmează să fie finalizat în perioada următoare.
Rampa de gunoi de la Pata Rât a fost în centrul unor scandaluri repetate în ultimii ani. Acolo au izbucnit mai multe incendii, care au pus în pericol viețile sărmanilor care locuiesc în cocioabele amenajate la marginea rampei de gunoi. Poliția Cluj a investigat ipoteza potrivit căreia focul ar fi fost pus intenționat, pentru a masca presupuse depozite ilegale de deșeuri. Apoi, în anul 2017, în urma unei alunecări de teren, s-a format o baltă de levigat toxic, care a poluat pârâul Zapodie și care a ajuns în Someșul Mic. Balta de levigat a fost tratată cu ajutorul unei stații de epurare amenajată în zonă. Acum, autoritățile clujene speră că aceste probleme au luat sfârșit.