A fost închisă cea mai mare rampă de gunoi din vestul României – Pata Rât

Trimite și altora

Consiliul Județean Cluj a închis cea mai mare rampă de gunoi din vestul României. Este vorba de rampa de la Pata Rât, care a funcționat vreme de 70 de ani și pe care au fost depozitați aproape 3.000.000 de metri cubi de gunoi. Reprezentanții Consiliului Județean Cluj promit că vor transforma rampa de gunoi într-un deal înverzit.

Închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât trebuia să aibă loc imediat după aderarea României la Uniunea Europeană, pentru că autoritățile române și-au asumat că vor închide toate depozitele de deșeuri neconforme cu normele europene de mediu. Însă, din diferite motive, închiderea rampei a avut loc abia acum. Dacă nu ar fi fost închisă rampa de la Pata Rât, România risca să fie sancționată de Comisia Europeană. Acum, potrivit unui aviz emis de Garda Națională de Mediu, rampa de deșeuri nu mai poluează.

Deșeurile produse de comunitățile din județul Cluj vor fi depuse pe niște depozite temporare, apoi vor fi prelucrate de noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor, care urmează să fie finalizat în perioada următoare.

Rampa de gunoi de la Pata Rât a fost în centrul unor scandaluri repetate în ultimii ani. Acolo au izbucnit mai multe incendii, care au pus în pericol viețile sărmanilor care locuiesc în cocioabele amenajate la marginea rampei de gunoi. Poliția Cluj a investigat ipoteza potrivit căreia focul ar fi fost pus intenționat, pentru a masca presupuse depozite ilegale de deșeuri. Apoi, în anul 2017, în urma unei alunecări de teren, s-a format o baltă de levigat toxic, care a poluat pârâul Zapodie și care a ajuns în Someșul Mic. Balta de levigat a fost tratată cu ajutorul unei stații de epurare amenajată în zonă. Acum, autoritățile clujene speră că aceste probleme au luat sfârșit.

Comments

comments

SHARE
Previous article10 ani de activitate DWNT: DARIAN DRS împlinește 30 de ani de existență
Next articleFloreștiul are târg de Crăciun în curtea Primăriei
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

four + 1 =