Ministrul Mediului a cerut demiterea șefului Gărzii de Mediu Cluj. Marius Triță, acuzat că nu s-a ocupat serios de problemele de la Pata Rât

Trimite și altora

Vicepremierul Grațiela Gavrilescu, care este și ministru al Mediului, a anunțat la Cluj, într-o conferință de presă, că i-a cerut comisarului general al Gărzii Naționale de Mediu să îl demită pe șeful Gărzii de Mediu din Cluj, Marius Triță. Ea îi reproșează acestuia faptul că nu a fost suficient de vigilent în cazul rampei de deșeuri de la Pata Rât.

La Pata Rât a funcționat, timp de aproximativ patru decenii, vechea rampă de gunoi a Clujului. Teoretic, această rampă ar fi trebuit să fie închisă în anul 2010, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar dacă a fost interzisă depozitarea de deșeuri pe această rampă, autoritățile județene nu au luat nici un fel de măsuri pentru a gestiona deșeurile depozitate acolo. Mai mult, ploile din ultimele săptămâni au dus la scurgeri masive de apă extrem de poluată și de toxică, așa-numitul levigat, care s-a acumulat într-un bazin natural, de unde amenință să se reverse într-un afluent al Someșului Mic.

În aceste condiții, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, a declarat că va fi închiriată o stație mobilă de epurare care folosește osmoza, pentru a trata scurgerile de levigat. Această soluție este necesară deoarece Consiliul Județean Cluj nu a reușit să finalizeze nici măcar până acum proiectul unui centru de management integrat al deșeurilor, deși a existat o finanțare europană pentru acest proiect. Noul centru ar urma să aibă o stație permamentă de epurare. În contextul în care acest proiect este amânat de foarte multă vreme, Consiliul Județean Cluj a încercat să negocieze transportul și tratarea levigatului la Târgu-Mureș, însă administrația județeană din Mureș a refuzat.

Ministrul Grațiela Gavrilescu a declarat că, în prezent, Clujul este județul cu cele mai mari probleme din punctul de vedere al gestiunii deșeurilor, iar Comisia Europeană a declanșat o serie de acțiuni care vizează infringementul României pe tema administrării deșeurilor. Există șase depozite neconforme de deșeuri din județul Cluj care trebuie închise, iar la două dintre ele nici măcar nu au început lucrările de închidere. În acest context, Grațiela Gavrilescu a declarat că toate amenzile pe care va fi nevoită să le plătească România Comisiei Europene se vor vedea în bugetele alocate județelor restante la capitolul managementului deșeurilor. Ea l-a criticat pe președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care a refuzat să se întâlnească cu ea pentru a discuta problema deșeurilor. Grațiela Gavrilescu a spus că Ministerul Mediului este gata să acorde Consiliului Județean tot sprijinul de specialitate, însă, pentru aceasta, trebuie să stea la masa discuțiilor cu reprezentanții Consiliului.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY