Clujul, cel mai bun loc din România pentru start-up-uri tehnologice

Trimite și altora

Companiile IT din Cluj au început o tranziție care va schimba modul în care fac afaceri. Până acum, fondatorii acestor companii au obținut profituri importante din outsourcing, adică din scrierea de coduri pentru alte companii din Occident sau din Japonia. Acum, ei investesc în dezvoltarea unor start-up-uri care produc software protejat de drepturi de autor, cu speranța că programele sau aplicațiile dezvoltate la Cluj vor putea să se impună pe piața globală.

În Cluj-Napoca, în prezent, în industria IT, muncesc aproximativ 22.000 de specialiști. Aproape trei sferturi dintre ei fac outsourcing, adică scriu coduri pentru programe informatice deținute de companii din străinătate. Însă tot mai mulți dintre specialiștii care au experiență în proiecte internaționale optează pentru start-up-uri, care încearcă să lanseze propriile lor produse informatice. În această tranziție, este foarte important modul în care aceste produse sunt lansate pe piață, spune directorul clusterului Transilvania IT, Bianca Muntean.

Clujenii care activează în cadrul start-up-urilor pot obține finanțări inclusiv  din partea unor fonduri internaționale de investiții, spune expertul IT, Adrian Olaru.

Potrivit unor analize realizate o companie din Londra, Clujul este cel mai bun loc din România pentru lansarea unui start-up tehnologic. Și aceasta pentru că orașul dispune de o bună infrastructură telecom, de spații de tip co-working, adică hale deschise în care specialiștii IT implicați în diferite proiecte pot colabora între ei, precum și de oameni de afaceri dispuși să investească diverse sume în noile proiecte.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY