UPNews.ro: Clujul, orașul cu cea mai mare densitate de start-up-uri tehnologice

Trimite și altora

Clujul este orașul din România cu cea mai mare densitate de start-up-uri tehnologice raportate la numărul total de locuitori. Cele mai multe dintre ele sunt din domeniul IT. Experții în domeniul economiei spun că această înflorire a start-up-urilor este normală, deoarece domeniul IT este în plină tranziție de la un model de afaceri bazat pe outsourcing la unul bazat pe produse proprii, protejate de drepturile de autor. De asemenea, experții atrag atenția că, pentru a avea efecte de durată, creșterea numărului de start-up-uri trebuie să fie însoțită de o dezvoltare corespunzătoare a infrastructurii de tip hub, potrivit UPNews.ro.

În Cluj există aproape 6.000 de start-up-uri sau de companii de tip SRL-D. Multe dintre aceste companii sunt specializate în domeniul IT și sunt create de tineri antreprenori care au acumulat o experiență semnificativă în domeniul outsourcing-ului și care au decis acum să facă pasul spre producția de produse informatice protejate de drepturi de autor. Foarte multe dintre aceste start-up-uri s-au coagulat ori sunt în curs de coagulare în comunități dezvoltate în jurul unor hub-uri tehnologice în care antreprenorii pot închiria birouri sau un loc la o masă de lucru, își pot găsi aliați de aceeași talie ca și ei sau pot interacționa cu investitori de talie mondială, spune fondatorul comunității Silicon Forest, Gabriel Ioan Rusu.

Dezvoltarea start-up-urilor trebuie să fie dublată de dezvoltarea hub-urilor tehnologice și a programelor de accelerare, avertizează experții în economie. Din fericire, sunt semne că acest lucru se întâmplă. Potrivit companiilor imobiliare, în prezent, în Cluj-Napoca există 210.000 de metri pătrați de birouri moderne, iar în acest an vor fi livrate pe piață suprafețe noi, care totalizează încă 47.000 de metri pătrați. De asemenea, sunt tot mai multe acceleratoare de afaceri, prin intermediul cărora start-up-urile clujene sunt pregătite pentru a evolua pe piața globală.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY