În fiecare an, la Cluj, sunt înființate peste 1.000 de noi firme cu profil tehnologic sau care mizează pe creativitate și pe inventivitate pentru a se impune pe piață. Aceste startup-uri se bazează pe absolvenții universităților clujene și beneficiază de o infrastructură de afaceri bine pusă la punct, precum și de programe de accelerare a afacerilor. Încurajarea start-up-urilor este o prioritate pentru comunitatea locală, spune primarul Emil Boc.
Tinerii din Cluj reprezintă motivul pentru care orașul este un mediu atât de bun pentru start-up-uri, este de părere consultantul Mircea Miheștean.
În Cluj, există mai multe inițiative destinate încurajării start-up-urilor. Consiliul Județean a creat Tetapolis, o structură care încurajează companiile dedicate cercetării și inovării. Primăria a lansat Cluj Innovation City, care mizează pe inovare și pe transferul tehnologic. În mediul privat există hub-uri tehnologice și acceleratoare de afaceri care îi sprijină pe tinerii antreprenori cu ajutorul unor finanțări atrase din partea mediului de afaceri.