Clujul este implicat într-un proiect de cercetare care măsoară impactul culturii digitale

Trimite și altora

Un nou proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 a început de curând iar Centrul Cultural Clujean este unul dintre parteneri, într-un consorțiu format din alte 13 organizații din întreaga Europă.

Obiectivul proiectului inDICEs este de a ajuta factorii de decizie din industriile culturale și creative (CCI) să înțeleagă pe deplin impactul social și economic al digitalizării în sectoarele lor ca să răspundă nevoii de (re) utilizare inovatoare a bunurilor culturale.

Centrul Cultural Clujean contribuie la proiectul inDICEs prin culegerea de date și analize și elaborarea de ghiduri în baza concluziilor cercetării. De asemenea, Centrul Cultural Clujean contribuie la co-proiectarea Observatorului online – o platformă online integrată adresată cercetătorilor, publicului larg și reprezentanților instituțiilor culturale. Centrul Cultural Clujean are un rol cheie în conectarea cu comunitățile artistice și creative și în facilitarea implicării lor în activitățile proiectului.

Ca urmare a proiectului InDICEs, factorii de decizie vor avea un cadru solid pentru a evalua impactul patrimoniului cultural și un instrument pentru a urmări avansarea impactului patrimoniului cultural în Europa. La rândul lor, organizațiile culturale și de patrimoniu vor putea lua decizii strategice în activitatea lor, în special în ceea ce privește digitalizarea patrimoniului. InDICEs reunește grupuri de cercetare de renume internațional în domeniul economiei culturale, dreptului proprietății intelectuale și științelor digitale, reprezentanți ai sectorului cultural, organizațiilor neguvernamentale, inovatori sociali și dezvoltatori de platforme.

Consorțiul proiectului este format din: ICCU – Istituto Centrale per il Catalogo Unico (Italia), Katholieke Universiteit Leuven / Letteren (Belgia), Stichting Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Olanda), Fundacja Centrum Cyfrowe (Polonia), Fondazione Bruno Kessler (Italia), Platoniq Sistema Cultural (Spania), Stichting Amsterdam European Mobility (Olanda), Asociația europeană a patrimoniului modei (Italia), Michael Culture (Belgia), Deutscher Museumsbund eV (Germania), tehnologie webLyzard (Austria), Capital High Tech Sarl (Franța), PIN – Polo Universitario Città di Prato (Italia) și Centrul Cultural Clujean.

Proiectul se va derula între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2022 iar finanțarea totală a proiectului este de 2 999 062,50 de euro dintre care 83 750 de euro vor fi alocați activităților Centrului Cultural Clujean.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY