Fiscul s-ar putea digitaliza în regim militar

Trimite și altora

Instituțiile civile, precum ANAF sau ministerele ar putea face în curând achiziții IT după modelul și regulile instituțiilor militare: cadrul pentru această schimbare de abordare a fost trasat printr-o ordonanță adoptată de guvernul Orban. Concret, CSAT ar urma să decidă direct că respectivele proiecte de infrastructură IT sunt de interes național și astfel, susțin autoritățile, s-ar evita astfel contestațiile și blocarea voită a licitațiilor în domeniu, potrivit RFI România.

România rostogolește o problemă extrem de gravă: evaziunea fiscală, în special la TVA. Fără digitalizarea Fiscului și a statului în ansamblu, recuperarea decalajelor față de alte state membre devine imposibilă, explică Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal. Ionuț Dumitru vorbește însă și de rezistența la schimbare:

”Noi colectăm în jur de 27% din PIB, din taxe și impozite. Media europeană este de 40% din PIB. (…) Digitalizarea rezolvă cel puțin parțial. Să nu ne așteptăm că rezolvă în totalitate. Dar problema este că până acum nu s-au făcut pași hotărâți în direcția aceasta a digitalizării. Digitalizarea este soluția pentru a putea îmbunătăți colectarea. (…) Noi putem plăti cu cardul la autoritatea fiscală abia din 2016. Ceea ce mi se pare că spune foarte multe despre stadiul în care suntem. Digitalizarea înseamnă și transparentizare și probabil că unii decidenți politici nu și-au dorit lucrul acesta”, a spus Ionuț Dumitru.

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujul este implicat într-un proiect de cercetare care măsoară impactul culturii digitale
Next articleDeLonghi investește într-o nouă fabrică
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

three × two =