Companiile clujene mizează pe robotizare, din cauza crizei forței de muncă

Trimite și altora

Companiile clujene caută soluții pentru a rezolva criza forței de muncă, iar una dintre aceste soluții este robotizarea liniilor de producție. Unii dintre acești roboți sunt produși chiar la Cluj. În acest moment, potrivit estimărilor specialiștilor în piața muncii, companiile clujene ar avea nevoie de încă 5.000 de angajați înalt calificați.

Rata șomajului din Cluj-Napoca este mai mică de 1 la sută. Orașul atrage în mod constant noi companii, iar în anumite domenii, firmele au ajuns în situația a participa la o adevărată licitație pentru angajații buni. În aceste condiții, companiile încep să mizeze tot mai mult pe roboți pentru a îndeplini sarcinile repetitive. Unele dintre aceste firme produc roboți industriali chiar în Cluj, spune omul de afaceri olandez Kees Oosting.

Un alt domeniu în care roboții ar putea reprezenta o soluție pentru criza forței de muncă este reprezentat de servicii. Studenții Universității Babeș-Bolyai și cei ai Universității Tehnice livrează în mod constant proiecte care s-ar putea concretiza în scurtă vreme.

Pe lângă investiții în robotizare și automatizare, tot mai multe companii mizează pe muncitorii străini. Cele mai mari contingente prezente la Cluj provin din țări precum Vietnam sau Sri Lanka.

Comments

comments

SHARE
Previous article2020 poate aduce creșterea exporturilor de vin
Next articleTârg apicol la USAMV
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

2 × 1 =