Sistem automat de biogaz, instalat la Pata Rât

Trimite și altora

Consiliul Județean Cluj anunță montarea, la depozitul ecologic de deșeuri recent închis de la Pata Rât, a unui sistem modern de degazare activă. Rolul acestuia este de a capta, prin aspirare, emanațiile de metan, bioxid de carbon şi gaze de descompunere din corpul depozitului, gaze care, ulterior, sunt neutralizate într-o unitate dedicată.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, spune că „Putem afirma acum, cu toată responsabilitatea, că problema poluării de la Pata Rât devine istorie. După ce a fost stopată poluarea apei și a solului, nici aerul din zonă nu va mai avea de suferit în vreun fel. Solul, apa și aerul, elemente ale ecosistemului din zonă, devin, astfel, pe deplin sigure și nepoluante”.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, afirmă că instalarea acestui sistem face parte din angajamentul autorităților județene de a oferi clujenilor un mediu cât mai puțin poluat. ”Ne dorim cu toții o comunitate cât mai verde. Astfel de măsuri limitează poluarea atmosferică, de aceea sunt binevenite”, a spus Istvan Vakar.

Instalația de colectare și ardere a biogazului este una integrată, compusă din mai multe subansamble interconectate: o unitate de ardere, un sistem de evacuare a condensului, patru substații de gaz, o rețea de conducte de colectare și transport, respectiv nu mai puțin de 77 de puțuri de degazare răspândite pe întreg corpul depozitului.

Cu o capacitate de procesare de circa 700 mc biogaz/oră, instalația de degazare instalată este una electronică, ultramodernă, motiv pentru care ea va funcționa în regim autonom, fără a fi nevoie de o operare manuală.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY