Două companii de IT din Cluj și-au unit forțele pentru a dezvolta o aplicație care folosește inteligența artificială la diagnosticarea pacienților care ar putea fi infectați cu coronavirus. Mai exact, această aplicație, care utilizează date furnizate de medici, încearcă să îi trieze pe pacienții care suferă de o răceală banală de cei care sunt, într-adevăr, cu simptome caracteristice coronavirusului.
Specialiștii în software și medicii clujeni colaborează pentru a dezvolta o aplicație medicală gratuită, numită COVID Monitor, care are misiunea de a decongestiona centrele de triaj. Cu ajutorul informațiilor oferite de medici, un algoritm de inteligență artificială încearcă să distingă între cazurile în care pacienții prezintă simptome caracteristice infecției cu coronavirus și cazurile în care aceștia suferă de o răceală banală, spune coordonatorul proiectului, Dan Chiuzbăian, intervievat de Via Cluj TV.
Această aplicație se dezvoltă pe măsură ce este alimentată cu noi date, mai spune Dan Chiuzbăian.
Această aplicație nu înlocuiește consultația medicală. Ea are doar rolul de a-i ajuta pe pacienții care nu au simptomele infecției cu coronavirus să meargă mai curând spre cabinetele medicilor de familie decât spre centrele de triaj ale spitalelor implicate în lupta cu coronavirusul.