Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a făcut un adevărat turneu în România. La București, s-a întâlnit cu omologul său, Bogdan Aurescu, apoi, la Cluj, a avut o întâlnire cu președintele UDMR, Hunor Kelemen. Turneul s-a încheiat la Alba Iulia, acolo unde ministrul maghiar s-a întâlnite cu noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovacs. Peter Szijjarto și Hunor Kelemen au pledat pentru îmbunătățirea relațiilor româno-maghiare.
Apropierea aniversării unui secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfințit Unirea Transilvaniei cu Regatul României, a dus la reaprinderea unor dispute, deopotrivă în mediul academic și pe rețelele de socializare. Autoritățile maghiare au finanțat, în ultimii ani, activitatea unor echipe de istorici care au publicat puncte de vedere critice la adresa sistemului de tratate de pace de la sfârșitul Primului Război Mondial, iar prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a apărut în fotografii care includeau reprezentări ale Ungariei Mari. Aceste lucruri au provocat unele reacții inflamate în România. În aceste condiții, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a pledat pentru respect reciproc și înțelegere în relațiile dintre România și Ungaria.
”Se apropie ziua de 4 iunie. Noi, în relaţiile noastre cu România, bazăm aceste relaţii pe respectul reciproc. Dar acest respect reciproc înseamnă că acceptăm sau cel puţin înţelegem că acelaşi eveniment istoric poate avea altă însemnătate pentru două naţiuni diferite. Pentru noi, Tratatul de la Trianon este unul dintre cele mai grele momente ale istoriei Ungariei, ceea ce este un fapt istoric. Dar noi nu trebuie să avem o relaţie negativă, trebuie să acceptăm acest fapt istoric şi să clădim relaţii pozitive în viitor. Noi suntem pregătiţi pentru asta”, a spus Peter Szijjarto.
La rândul său, președintele UDMR, Hunor Kelemen, și-a exprimat dezamăgirea legată de faptul că președintele României, Klaus Iohannis, a lansat ideea că ar fi existat o înțelegere între PSD și UDMR referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc. Hunor Kelemen a negat existența unei asemenea înțelegeri și a adăugat că utilizarea sarcastică a salutului Jo napot, care înseamnă Bună ziua, în limba maghiară, a fost un gest regretabil comis de Klaus Iohannis.
Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat și o serie de măsuri menite să îndulcească relațiile româno-maghiare. Este vorba de ușurarea trecerii frontierei pentru cei care locuiesc în apropierea graniței comune, precum și de crearea unor culoare de tranzit cu durata de câte 24 de ore pentru cetățenii români care trebuie să traverseze Ungaria.