Sâncraiu, comuna cu 46 de pensiuni la 1600 de locuitori

Trimite și altora

Una dintre cele mai frumoase destinații turistice din Transilvania este comuna Sâncraiu. Este vorba de o așezare pitorească, situată la poalele muntelui Vlădeasa, în Țara Călatei. Comuna și-a păstrat foarte bine patrimoniul istoric și cultural, inclusiv gastronomia. În ultimii ani, turismul a devenit o ocupație foarte importantă pentru localnici: în comuna cu 1.600 de locuitori funcționează 46 de pensiuni.

Sâncraiu păstrează case vechi, cu o arhitectură ce amintește de perioada de dinainte de 1900. În centrul comunei se înalță o colină, pe care se află o veche biserică reformată. Pe această colină, marele poet maghiar Ady Endre, prietenul poetului român Octavian Goga, și-a scris unele dintre cele mai frumoase poezii. Valea Călatei este străjuită de sălcii plângătoare și de trandafiri. Turiștii vin la Sâncraiu pentru a gusta din pacea și tihna acestei așezări, spune primarul Andrei Poka.

Un alt sat din comuna Sâncraiu care și-a păstrat tradițiile este Brăișoru. Acolo, în mod obișnuit, vin turiști din toată lumea, spune fondatorul primei pensiuni din sat, Ioan Cocian.

Unii dintre turiști vin pentru a descoperi frumusețea Țării Călatei sau a Munților Apuseni. Alții vin pentru a redescoperi farmecul vieții de pe vremea bunicilor noștri. Acești turiști participă inclusiv la muncile agricole organizate de gospodari și, pentru o perioadă scurtă de timp, intră în ritmul obișnuit al vieții sătenilor.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

one + 8 =