De ce Europa Centrală și de Est devine un magnet pentru investitori

Trimite și altora

Regiunea Europei Centrale și de Est va deveni un adevărat magnet pentru investitorii din domeniul producției industriale, arată un raport al companiei Colliers International. Practic, țările din regiune sunt beneficiarele noului context economic generat de pandemia de coronavirus. În acest context, tot mai multe companii europene își vor muta capacitățile de producție din Asia în Europa.

Există mai multe motive pentru un astfel de fenomen. Din cauza pandemiei, relațiile economice și politice dintre Uniunea Europeană și China s-au schimbat ori sunt în curs de schimbare. De asemenea, companiile europene doresc un control mai bun asupra lanțurilor de producție. Un alt treilea motiv este reprezentat de faptul că nivelul salariilor din Asia a crescut foarte mult și nu mai există diferențe semnificative între costul forței de muncă din China și cel din Europa Centrală și de Est. În fine, țările din regiunea Europei Centrale și de Est au experimentat o creștere economică solidă în ultimii 10 ani, ceea ce înseamnă că piețele din regiune sunt tot mai interesante și pentru companiile occidentale.

Practic, China plătește un cost economic însemnat din cauza deficiențelor legate de gestionarea pandemiei. Companiile europene doresc să fie mai puțin expuse la riscuri legate de deplasarea mărfurilor și a oamenilor, precum și la riscurile legate de măsurile de carantină. În privința salariilor, studiul Colliers International arată că, pentru o companie europeană, este mai ieftin să producă în Bulgaria decât în China; costurile de producție din România sunt similare cu cele din China, iar costurile de producție din Ungaria sau Polonia sunt doar puțin mai mari decât cele din China.

Există și o explicație pentru faptul că fabricile vor fi relocate în Europa Centrală și de Est, nu în Europa Occidentală. Este vorba de costul forței de muncă. Analiștii economici au constatat faptul că forța de muncă din Germania costă de trei ori mai mult decât cea din Cehia sau Slovacia, de patru ori mai mult decât cea din Ungaria sau Polonia, de aproape șase ori mai mult decât cea din România și de aproape opt ori mai mult decât cea din Bulgaria.

Un alt motiv este reprezentat de creșterea economică și a producției industriale a regiunii Europei Centrale și de Est. Acest lucru înseamnă că oamenii au acumulat o putere de cumpărare care face ca piețele statelor di regiune să devină tot mai interesante pentru producătorii occidentali. Mai mult, forța de muncă este tot mai bine educată în domeniul industrial, iar complexitatea sarcinilor care pot fi îndeplinite este tot mai mare. Dacă în urmă cu 10 ani, fabricile din regiune se bazau pe tehnologii relativ simple, lucrurile s-au schimbat radical, iar acum există tot mai multe fabrici care utilizează tehnologii de înaltă performanță, care permit și creșterea valorii adăugate produse.

Studiul realizat de experții Colliers International arată că țările din Europa Centrală și de Est au o capacitate industrială cumulată mai mare decât cea a Spaniei sau Marii Britanii și aproape cât cea a Franței. Acest lucru înseamnă că noii investitori din regiuni își vor găsi mai ușor furnizori de bunuri și de servicii.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY