Cum devine castrul roman din Turda un obiectiv turistic în adevăratul sens al cuvântului

Trimite și altora

Castrul roman de la Turda este una dintre cele mai importante fortificații militare de pe actualul teritoriu al României. El reprezintă una dintre cele mai interesante destinații turistice din Transilvania. Turiștii au ocazia, de multe ori, să îi vadă la lucru pe arheologii care muncesc pe șantierul situat pe Dealul Cetății. Castrul va fi amenajat în scop turistic cu ajutorul unei finanțări europene în valoare de 5 milioane de euro.

Castrul roman de la Turda a fost ridicat, în anul 168, de către militarii din Legiunea a V-a Macedonica. Era vorba de o unitate militară de elită. Legendele spun că această legiune era singura care primise permisiunea să lupte după modelul falangei macedonene. Castrul avea o suprafață de peste 23 de hectare și o garnizoană de aproximativ 5.000 de oameni. El a fost ridicat pentru a proteja minele de sare din vecinătatea anticului oraș Potaissa, Turda de azi. Ruinele castrului, situate pe Dealul Cetății, sunt spectaculoase, spune istoricul Leonard Horvath.

După retragerea aureliană, din 274, castrul abandonat a fost luat în stăpânire de migratori. Gepizii au lăsat în urmă o comoară a unei prințese, pe care arheologii au botezat-o Franziska. Prințesa gepidă a fost îngropată chiar în incinta castrului roman, iar comoara găsită era una bogată, afirmă arheologul Horațiu Groza.

În prezent, comoara prințesei gepide poate fi admirată la Muzeul de Istorie din Turda, amenajat în interiorul Palatului Princiar din centrul orașului.

Comments

comments

SHARE
Previous articleInvestiție uriașă pentru modernizarea Bazei Aeriene 71 din Câmpia Turzii
Next article41 de decese, 464 de pacienți la ATI și peste 1 300 de cazuri noi
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

17 − 5 =