Salina Turda a devenit, oficial, cel mai vizitat obiectiv turistic din România, cu peste de 600.000 de vizitatori în 2016. Printre acești vizitatori se numără personalități precum Alteța Sa Regală Principesa Maria a României. Salina Turda este cea de-a doua mină de sare din Europa ca număr de vizitatori și, totodată, este singurul loc subpământean din lume care poate fi vizualizat cu ajutorul aplicației StreetView. De asemenea, Salina Turda a intrat în Top 5 căutări pe Google. Publicația Business Insider a declarat Salina Turda drept cel mai frumos loc subpământean din lume.
Turiștii vin pentru a vedea puțurile săpate în sare vreme de sute de ani, dar și pentru a se bucura de atracțiile moderne, care le stau la dispoziție ca urmare a modernizării salinei, din anul 2009. Așa ar fi un lift panoramic, o roată care amintește de celebra Golden Eye din Londra, un lac subteran cu apă sărată pe care turiștii pot naviga cu ajutorul unor bărci, terenuri de sport sau un amfiteatru cu scaune încălzite, potrivit ClujToday.ro.
”Un lucru care mi se pare important este faptul că 35 la sută dintre acești turiști provin din străinătate”, a spus directoarea salinei, Simona Baciu.
Salina Turda a beneficiat și de o promovare intensă la nivel internațional. În vechea mină de sare au fost filmate scene din filme precum Batman. De asemenea, Salina Turda a fost promovată pe CNN, pe Weather Channel sau pe televiziunea de stat din Japonia, iar publicația Business Insider a declarat-o drept cel mai frumos loc din lume. De asemenea, cunoscutul ghid de călătorie Lonely Planet, care a declarat Transilvania drept destinația de excelență a anului 2016, a inclus Salina Turda printre recomandările sale. De asemenea, faptul că Salina Turda a fost în top 5 căutări pe Google a reprezentat un imbold foarte important pentru promovarea turistică, spune specialistul în marketing, Adrian Soporan. Alți turiști vin pentru proprietățile binefăcătoare ale aerului din salină, iar în interiorul fostei mine de sare a fost amenajată o bază modernă de tratament.
Salina are o poveste care începe în urmă cu mai mult de două mii de ani. Există dovezi arheologice care arată că exploatarea sării în zona Durgău a început încă din epoca preromană. În perioada Imperiului Roman, exploatarea sării a avut un caracter organizat. Pe un deal din apropierea vechiului oraș Potaissa a fost ridicat cel mai mare castru roman din provincia Dacia, ocupat de Legiunea a V-a Macedonica. Legionarii romani supravegheau și apărau minele de sare din această provincie. În Evul Mediu, prima atestare a exploatării sării de la Turda datează din anul 1075. Salina a funcționat până în anul 1932, când a dat faliment. O vreme, a fost folosită pe post de depozit de brânzeturi, iar din 1992 a devenit obiectiv turistic.
Citiți mai mult AICI