Palatul Banffy, restaurat cu 1,5 milioane de lei

Trimite și altora

Una dintre cele mai frumoase clădiri baroce din Transilvania, Palatul Banffy, este supus unui amplu proces de restaurare. Palatul a fost sediul guvernatorului Transilvaniei, iar după Cel de-al Doilea Război Mondial a devenit muzeu de artă.

Palatul Banffy din Cluj a fost construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către contele Gyorgy Banffy, guvernatorul Transilvaniei. Acest palat a servit drept reședință pentru guvernatorii Marelui Principat al Transilvaniei până după Revoluția din 1848, când sediul guvernatorilor a fost mutat la Sibiu. Palatul a rămas reședință aristocratică până după Cel de-al Doilea Război Mondial, când a devenit muzeu de artă. Clădirea a fost revendicată după căderea comunismului, iar vreme de aproape trei decenii nu a putut fi restaurată din cauza litigiilor. Acum, Consiliul Județean a alocat suma de 1,5 milioane de lei pentru a reda clădirii vechea ei strălucire, spune vicepreședintele instituției, Istvan Vakar.

Statuile de pe cornișă și sculpturile de pe fațadă trec printr-un migălos proces de restaurare, coordonat de arhitectul Szabolcs Guttman. În paralel, este testat un nou sistem de iluminat monumental. La finalul lucrărilor de restaurare, Palatul Banffy va putea fi un exemplu de bune practici în acest domeniu.

Muzeul de Artă adăpostește una dintre cele mai importante colecții de pictură, grafică și sculptură din România. În această colecție se află lucrări de Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian sau Camil Ressu.

Comments

comments

SHARE
Previous articleGrav: 1 145 de noi cazuri de infectare cu coronavirus
Next articleCâți spectatori au ajuns la TIFF în acest an
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

seven + sixteen =