Castelul Banffy din Bonțida va avea un atelier de restaurat mobilă

Trimite și altora

Un atelier pentru restaurat și reparat mobilă va fi deschis la castelul Banffy din Bonțida. Proiectul va fi realizat de fundația Transylvania Trust, cea care administrează vechiul edificiu nobiliar.

Atelierul va funcționa și ca o școală pentru tineri, dar și pentru localnicii care doresc să învețe această meserie. Ideea înființării acestui atelier s-a născut în contextul în care castelul Banffy găzduiește școli de vară destinate celor care vor să se specializeze în meseria de restaurator. În ultimii ani, cele mai apreciate cursuri au fost tocmai cele de restaurator de mobilă. În cadrul atelierului vor fi restaurate și piesele de mobilier care vor fi expuse în casdrul castelului. Acesta este el însuși în proces de restaurare. Atelierul de restaurat mobilă va fi amenajat în zona fostei curți de onoare a castelului.

Castelul Banffy din Bonțida era considerat odinioară drept Versailles-ul Transilvaniei. El a fost construit în mai multe etape. Inițial, donjonul a fost ridicat în stil renascentist, iar corpurile ulterioare ale castelului au fost ridicate în stil baroc.

Castelul a fost grav avariat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, corpurile de clădire care au scăat neafectate de război au fost confiscate de comuniști. Ele au fost incendiate intenționat în timpul filmărilor la pelicula ”Pădurea spânzuraților”, regizată de Liviu Ciulei. După căderea comunismului, fundația Transylvania Trust a început lucrările de restaurare, cu sprijinul unor personalități precum Principele Charles al Țării Galilor, moștenitorul Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii, ori membrii Familiei Regale a României.

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujana iese din insolvență
Next articleȘapte motive să îți relochezi afacerea în IT la Chișinău
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

eleven + ten =