Doar două comunități rurale din județul Cluj au reușit să realizeze integral sistemul de colectare selectivă a deșeurilor, precum și cel de salubrizare a localităților. Și aceasta deși colectarea selectivă este obligatorie din 1 iulie 2019. Comisarii Gărzii de Mediu Cluj au realizat inspecții în tot județul, iar în 28 de localități au dat amenzi și au stabilit care sunt măsurile necesare pentru remedierea situației.
În foarte multe cazuri, autoritățile locale nu au știut sau nu au vrut să realizeze un sistem de colectare a deșeurilor funcțional sută la sută. În unele cazuri, au lipsit fondurile. În altele, a lipsit bunăvoința. Acestea sunt constatările rezultate în urma inspecțiilor pe teren realizate de comisarii Gărzii de Mediu Cluj, spune șeful instituției, Viorel Pleșa.
Există, totuși, și cazuri de comunități care pot fi modele de bune practici, spune șeful Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa. Este vorba de Sâncraiu și de Vad.
În schimb, sistemele de colectare selectivă a deșeurilor din orașele județului Cluj funcționează la un nivel satisfăcător. Viorel Pleșa crede că performanțele sistemului pot fi îmbunătățite doar prin educație și amenzi, acolo unde este cazul. În comuna Sâncrai, de exemplu, primarul și-a amendat propriul tată când nu a respectat regulile, iar după acest episod sătenii au devenit mult mai atenți.