3,2 milioane de euro pentru un parc de energie regenerabilă în Dealul Lombului

Trimite și altora

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte din domeniul energiilor regenerabile este în curs de desfășurare la Cluj. Este vorba de un proiect inovator, care vizează instalarea unui parc fotovoltaic și eolian în Dealul Lombului, precum și crearea unui laborator de cercetare în domeniul stocării energiilor regenerabile.

Proiectul parcului științific din domeniul energiilor regenerabile va fi finanțat de Uniunea Europeană, cu suma de 3,2 milioane de euro. Acest proiect este realizat de Transylvania Energy Cluster, de societatea Cluj Innovation Park, deținută de Consiliul Local Cluj-Napoca și de Primăria Clujului. Concret, pe o suprafață de 2,2 hectare de pe Dealul Lombului vor fi instalate panouri fotovoltaice, precum și dispozitive menite să capteze energia eoliană. Puterea instalată a acestui parc trebuie să fie de minim 1 MW, iar lucrările trebuie finalizate până în data de 31 august 2021.

Parcul va fi completat de un laborator de cercetare în domeniul energiilor regenerabile, în care vor lucra specialiști din cadrul universităților clujene. Cercetările vor viza în special modalități ecologice de stocare a energiilor regenerabile, spune managerul clusterului de energie din Cluj, Alexandra Stoica.

Proiectul reprezintă unul dintre pilonii viitorului Cluj Innovation City, un concept de cartier al universităților, clusterelor și companiilor din domenii legate de inovare și de IT. Viitorul parc energetic de pe Dealul Lombului nu este prima inițiativă din județul Cluj care vizează producerea de energie regenerabilă. Există mai multe parcuri fotovoltaice de mici dimensiuni, însă proprietarii lor nu au investit până acum în cercetarea științifică legată de acest domeniu.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY