Ce pregătesc clujenii pentru masa de Crăciun

Trimite și altora

Pregătirea mesei de Crăciun reprezintă o preocupare pentru foarte mulți dintre clujeni. Mai ales pentru cei care au prea puțin timp, organizarea mesei festive reprezintă un motiv de stres, pentru că există și o anumită presiune de ordin social: oamenii au așteptări legate de preparatele care se vor regăsi pe masă, de la sarmale la deserturi.

Potrivit cercetărilor de piață derulate de specialiștii Universității Babeș-Bolyai, preferințele gastronomice ale clujenilor sunt amestecate. Ei doresc să aibă pe masă atât produse tradiționale, cât și produse culinare sănătoase. Foarte mulți clujeni care sunt ocupați și-au plasat deja comenzi către firmele de catering care prepară meniuri de Crăciun. Reprezentanții acestor firme au făcut și un clasament al mâncărurilor preferate de clujeni. Pe primul loc se află sarmalele, spune Dorina Clonda, de la Apetit Catering, prezentă la Via Cluj TV.

Cele mai multe comenzi sunt pentru sarmale cu ciolan, însă clujenii au mai comandat și sarmale cu ciuperci ori sarmale cu păsat. Pe locul doi se află friptura de carne de porc. Pe locul trei se află peștele. Clujenii au mai comandat chifteluțe, salată boeuf și salată de vinete. În topul comenzilor pentre desert se află prăjiturile cu nucă, urmate de prăjiturile cu mere și chees-cake. Există și comenzi mai exotice, precum salate ori fructe de mare.

Nu vor lipsi vinul de casă și pălinca produsă de gospodari. De asemenea, clujenii au comandat vinuri albe de pe Valea Târnavelor, vinuri roșii din sudul țării, mai ales din zona Ploieștiului, precum și vin spumant. Există comenzi și pentru bere. În acest an, au crescut comenzile pentru bere neagră și pentru bere artizanală. În privința băuturile spirtoase, în topul vânzărilor se află whiskey-ul, divinul moldovenesc și rachiurile de fructe. Însă există și clujeni care au comandat cognac ori calvados.

Foto: TheCultureTrip.com

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY