Patrimoniul istoric, elementul care poate relansa turismul în Transilvania

Trimite și altora

Pandemia de coronavirus a schimbat modul în care ne planificăm vacanțele. Un studiu realizat de o companie internațională de consultanță arată că domeniul turismului va cunoaște o nouă etapă de creștere din a doua jumătate a anului, pe măsură ce vaccinarea împotriva coronavirusului va progresa. Însă, tot din cauza pandemiei, turismul va fi mult mai local. Vom merge mai rar peste șapte mări și șapte țări și vom învăța cum să prețuim mai mult locurile din apropierea noastră.

În acest context, mai multe publicații internaționale recomandă europenilor să descopere Transilvania, care are un patrimoniu istoric remarcabil. Însă și autoritățile române trebuie să facă eforturi mai mare pentru a conserva patrimoniul istoric.

Pentru mulți experți în turism, Transilvania este o destinație remarcabilă. La faima turistică a Transilvaniei au contribuit romane precum Dracula al lui Bram Stoker sau Castelul din Carpați, al lui Jules Verne. De asemenea, a contat foarte multe promovarea făcută de personalități precum Principele Charles al Țării Galilor ori membrii Familiei Regale a României. Regiunea îi atrage pe turiști datorită satelor pitorești presărate printre coline împădurite sau acoperite cu livezi ori viță de vie, grație castelelor și cetăților sale, precum și datorită ansamblurilor gotice și baroce din orașe precum Clujul, Sibiul ori Alba Iulia. Unele comunități au realizat proiecte impresionante pentru restaurarea patrimoniului istoric, însă, din nefericire, autoritățile se bazează aproape exclusiv pe banii europeni, care sunt foarte puțini, spune arhitectul Szabolcs Guttmann.

Autoritățile trebuie să pună la punct un sistem de cofinanțare pentru investițiile private care vizează restaurarea unor clădiri care pot fi considerate monumente istorice, afirmă istoricul Leonard Horvath, fost președinte al Administrației Fondului Cultural Național. Ambii experți au fost prezenți în emisiunea Casa de Pastel, difuzată de Via Cluj TV.

Experții în turism afirmă că autoritățile trebuie să investească deopotrivă și în conservarea naturii, nu doar a patrimoniului construit. Astfel, în viitorul previzibil, Transilvania poate deveni o destinație care să rivalizeze cu Toscana, afirmă specialiști ai Universității Oxford Brookes din Marea Britanie.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY