Orașul Cluj-Napoca fără studenți: O estimare a cheltuielilor nerealizate

Trimite și altora

 

Lipsa studenților din Cluj-Napoca are un impact semnificativ asupra vieții economice a orașului, arată un studiu realizat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB).

Aproximativ 33,4 milioane de euro sunt cheltuiți lunar în Cluj-Napoca de către studenți, în perioadele în care aceștia sunt prezenți fizic la facultate. Estimarea este făcută pe baza studiului de impact în economia orașului Cluj-Napoca a Universității Babeș-Bolyai (UBB). Estimarea contribuției UBB în economia locală este realizată prin prisma cheltuielilor generate de prezența universității în Cluj-Napoca, o imagine statică a impactului prezenței universității în oraș în termeni de bani aduși în economia municipiului – un impact pe termen scurt, pe partea de cerere.

Cu o pondere de peste 20% a numărului total de studenți raportat la populația orașului (cea mai mare din țară: Iași – 14%, Timișoara – 12%, București – 8%), lipsa studenților în Cluj-Napoca aduce un impact semnificativ vieții economice ale orașului.

Pornind de la estimările cheltuielilor studenților UBB în 2015, ajustate în funcție de numărul studenților UBB în anul academic 2019/2020, rata inflației și extrapolate la numărul total al studenților din toate cele 11 universități clujene (6 universități publice și 5 universități private), rezultatele studiului realizat de prof. univ. dr. Dan Lazăr (prorectorul UBB pentru finanțare, digitalizare și relația cu studenții) și Andrei Chircă sugerează că totalul cheltuielilor lunare ale studenților sunt de 33.390.572 Euro (161.513.536 lei). Această sumă rămâne subestimată, deoarece în estimările inițiale au fost incluse doar cheltuielile studenților înscriși la forma de învățământ la zi, la nivel licență, master și doctorat (fără a fi incluse persoanele înscrise la studii postuniversitare și gradele didactice). De asemenea, cei 7,5 milioane euro cheltuiți de vizitatorii studenților UBB în Cluj-Napoca în 2015 pot reprezenta o pierdere lunară de 625.000 euro. Un alt factor subestimat este raportul dintre studenții străini – categoria cu cel mai mare buget de cheltuieli – în alte universități decât UBB. În medie, proporția studenților străini în totalul populației studențești din Cluj-Napoca este de aproximativ 7%.

Pentru anul de referință 2015, pe baza unui anchete sociologice a fost estimat faptul că totalul cheltuielilor studenților UBB a fost de 141.554.231 Euro (629.208.559 lei) la o populație studiată de 29.754 de studenți ai UBB în Cluj-Napoca (fără extensii), doar în sistemul de învățământ la zi, nivel licență, master și doctorat (fără a fi incluse persoanele înscrise la studii postuniversitare și cadrele didactice). La aceste estimări se mai adaugă 7.576.326 Euro (33.676.767 lei) – cheltuielile efectuate de persoanele aflate în vizită la studenții UBB în 2015; alți 1.491.536 euro (6.629.879 lei) – cheltuieli efectuate pe perioada de admitere de către  potențialii studenți aflați în Cluj-Napoca.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY