Smart City, Smart Living: Noua tendință în comunitățile locale din Transilvania

Trimite și altora

Tot mai multe comunități din Transilvania sunt preocupate de soluții de tip smart city. Este vorba de soluții bazate pe aplicații IT, care îi ajută pe cei care conduc aceste comunități să utilizeze mai bine resursele de care dispun, să reducă poluarea și să susțină mai bine economia locală. În ultimii ani, a apărut chiar o concurență benefică între comunități locale precum Cluj-Napoca, Alba Iulia sau Târgu-Mureș.

Soluțiile de tip smart city sunt tot mai des utilizate în administrațiile locale. Alba Iulia dorește să devină prima comunitate smart city din Transilvania. Același lucru îl dorește și Cluj-Napoca, unde a fost inaugurată în urmă cu un an prima stradă smart din România. Este vorba de o stradă în care iluminatul public bazat pe tehnologia LED ține cont de gradul de luminozitate naturală, în care spații acoperite odinioară cu betoane au devenit spații verzi și în care locuitorii își pot încărca telefoanele sau tabletele cu ajutorul energiei solare. Există stații de încărcare pentru mașini, trotinete sau biciclete electrice. Însă apar tot mai mult soluții smart care ajută autoritățile locale să inventarieze problemele și resursele de care dispun, spune omul de afaceri Doru Borșan din Târgu-Mureș, fondatorul grupului Novitas 3D City.

Soluțiile de tip smart city nu sunt aplicabile doar orașelor, ci și comunelor. Un exemplu în acest sens este comuna Râciu, din județul Mureș. Acolo, autoritățile locale au încurajat crearea de parcuri fotovoltaice cu investiții private, iar acum încurajează crearea de stații de încărcare pentru mașini electrice, dar și utilizarea noilor tehnologii în proiecte de infrastructură.

Mai multe detalii, într-o dezbatere organizată de Via Cluj TV.

Comments

comments

SHARE
Previous articleCum influențează schimbările climatice agricultura din Transilvania
Next articleStrăzile Sindicatelor și Vasile Alecsandri din Cluj-Napoca, reabilitate
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

three × four =