Raport al analiștilor BT Cluj: PIB-ul României s-a diminuat cu 3,9% în anul pandemiei

Trimite și altora

Un raport al analiștilor de la Banca Transilvania (BT) Cluj arată faptul că produsul intern brut al României (PIB) s-a diminuat cu 3,9%, în anul pandemiei.

“Evoluțiile macroeconomice din principalele blocuri economice ale lumii, știrile din sfera pandemiei și procesului de vaccinare, informațiile companiilor și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au avut impact pe piața financiară internațională săptămâna trecută”, explică directorul departamentului de analiză macroeconomică al BT, Andrei Rădulescu.

Analiștii care au efectuat studiul susțin, de asemenea, că majorarea investițiilor productive cu 6,8% an/an exprimă premise favorabile pentru ritmul economiei pe termen mediu. =

Rata de economisire a populației din țară a urcat de la 14,6%, în 2019, la 16,2% în 2020 (nivel record). Rata șomajului a crescut de la 5,6%, în ianuarie, la 5,7%, în februarie, maximul din septembrie 2016. Prognozele Fondului Monetar Internțional (FMI) indică perspectiva creșterii economiei interne cu 6% an/an în 2021 și 4.8% an/an în 2022.

Comerțul cu amănuntul a crescut cu 0,6% lună/lună și cu 1,3% an/an în februarie 2021, adică un avans cu 1,5% an/an la două luni.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

17 − 13 =