Berea artizanală este tot mai apreciată în Cluj

Trimite și altora

Berea artizanală câștigă tot mai mulți clienți în România. Este vorba de o băutură preparată pe plan local, în câteva zeci de mii berării care funcționează în toate regiunile țării. Specialiștii în domeniu spun că acest tip de bere este de calitate bună, oferă o diversitate sporită de gusturi și contribuie la dezvoltarea gastronomiei locale.

Tradiția fabricării berii artizanale în România a renăscut după căderea comunismului. Acest tip de bere era produs mai ales în Transilvania, unde influența comunităților de coloniști germani a fost decisivă. Această tradiție datează încă din Evul Mediu, spune specialistul în piața berii, Igor Leșan, fondatorul rețelei Rombeer.

În perioada Regatului României, în producția de bere erau implicate și numeroase personalități publice. Regele Carol I avea acțiuni la o fabrică de bere de pe Valea Prahovei, iar Ion Luca Caragiale avea propria sa berărie. Micile fabrici de bere au fost confiscate de autoritățile comuniste, iar tradiția fabricării berii artizanale aproape a dispărut. După anul 1989, această tradiție a renăscut, iar acum există peste 40 de producători de bere artizanală în România. Nu doar tradiția fabricării berii a renăscut, ci și cea a fabricării hidromelului sau cidrului, spune unul dintre fondatorii unei făbricuțe de cidru, Sergiu Mureșan.

În prezent, berea artizanală reprezintă mai puțin de doi la sută din totalul volumului de bere vândut în România. Însă vânzările de bere artizanală cresc rapid. Există doi factori care favorizează acest lucru: publicul devine tot mai educat, iar rețelele de distribuție sunt tot mai eficiente. Există estimări care arată că, peste un deceniu, producătorii artizanali vor avea 10 la sută din totalul pieței berii din România.

Comments

comments

SHARE
Previous articleÎmprumuturile imobiliare câștigă importanță în perioada pandemică
Next articleEchipamente în valoare de 150 000 lei pentru Spitalul Municipal Turda
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

sixteen − eight =