Transilvania Digital Innovation Hub, prin Transilvania IT Cluster, anunță încheierea programului BOWI, prin care patru start-up-uri, din regiunea Nord-Vest, au primit o finanțare totală de 240.000 de euro cu ajutorul căreia au dezvoltat produse inovatoare cu tehnologii precum: inteligența artificială, digital twin și Internet of Things (IoT). Este vorba despre companiile RF Meters, Rofinntech 3D, Solistron și Stressless.
RF Meters este un start-up unde sunt dezvoltate soluții inovatoare pentru smart metering (contorizarea consumului inteligent de energie în acest caz) prin tehnologii radio. În cadrul proiectului BOWI au realizat un experiment care a constat în instalarea unui sistem de smart metering în rețeaua unui distribuitor de energie electrică pentru demonstrarea soluției RF Meters într-un mediu operațional.
„Transilvania DIH este un partener indispensabil unui start-up pentru ca aduce expertiză folositoare în multe arii care sunt foarte greu de acoperit de către o firmă la început de drum. Accesul la programe de finanțare, noutăți tehnologice și legislative, networking și conferințe sunt beneficiile noastre directe din această colaborare de până acum”, a declarat Răzvan Sima, CEO RF Meters.
Rofinntech 3D a dezvoltat o tehnologie bazată pe algoritmi de inteligență artificială (AI) prin care detectează în mod automat spațiul 3D prezentat într-o imagine 2D. Cu aceasta tehnologie, a fost creată o aplicație software utilă atât magazinelor online de mobilă, cât și agențiilor imobiliare, care populează automat cu mobilier imaginile camerelor nemobilate.
„Experimentul BOWI al Rofinntech 3D a fost coordonat de Transilvania DIH. În acest context, compania noastră a beneficiat de servicii de mentorat foarte utile în atingerea obiectivelor experimentului. De asemenea, Transilvania DIH ne-a oferit support (n.r. – sprijin) în toate fazele proiectului, informații despre evenimente și oportunități de finanțare și accesul la programul AWS Activate. Prin intermediul Transilvania DIH am putut beneficia de suportul și altor DIH-uri, cum este RWTH Aachen University care ne-a facilitat accesul la o rețea europeană de supercomputere”, a declarat Mircea Hoțoleanu, CEO Rofinntech 3D.
AIM (Assistant for Intelligent Manufacturing), dezvoltat de Solistron, vizează îmbunătățirea utilizării imprimantelor 3D prin asigurarea unui proces automat de monitorizare și detectare a erorilor printr-o replica digitală a obiectelor manufacturate. Prototipul rezultat la finalul experimentului are ca scop demonstrarea utilității unei astfel de soluții pentru diferite cazuri de aplicabilitate: scara mică, industrial, construcții.
„Transilvania DIH a oferit sprijin susținut încă din momentul înregistrării în programul BOWI prin prezentări și consultări, iar pe parcursul programului am beneficiat de mentorat din partea lor atât în context tehnic cât și pentru dezvoltarea afacerii, promovare și contact cu entități terțe. În continuare, rămânem în legătură și parteneri pe viitor”, spune Tudor Beleuță, CEO Solistron.
Focusul (n.r. – obiectivul) Stressless în experimentul de eHealth (n.r. -eSănătate) inclus în programul BOWI a fost implementarea de capabilități de Machine Learning / Artificial Intelligence în algoritmii de detecție și intervenție pentru evenimente emoționale de intensitate ridicată. Experimentul s-a desfășurat în patru faze, în care angajații companiei au lucrat cu 15 copii și doi psihologi clinicieni, în diverse situatii, de la ședințe față în față până la activități școlare independente. Ei au colectat datele și au îmbunătățit algoritmul după fiecare fază.
„Am apreciat în mod deosebit suportul și profesionalismul partenerilor și mentorilor din Transilvania Digital Innovation Hub”, declară Marius Rus, CEO Stressless.
În perioada ianuarie – octombrie 2021, pe lângă finanțarea individuală de 60.000 de euro, fiecare din cele patru startup-uri au beneficiat de mentorat tehnic și antreprenorial din partea Transilvania DIH și a partenerului RWTH Aachen University: pentru dezvoltarea produselor și sprijin de a identifica noi oportunități de dezvoltare a produselor și accesare a finanțărilor ulterioare.